Verenigd Koninkrijk

Dertienjarige jongen vindt “de heilige graal”: een Lego-octopus die 27 jaar ronddobberde op zee

© rr

Een dertienjarige Britse jongen heeft op het strand van Cornwall een zeldzame Lego-octopus gevonden, een restant van een overboord geslagen vracht Legoblokken uit 1997. De octopus geldt als een “heilige graal” onder de vijf miljoen overboord geslagen blokken.

db

“We zoeken die octopus al twee jaar. Hij is niet makkelijk te vinden”, zei Vytautas Cemolonskas, de vader van de dertienjarige Liutauras, bij persagentschap PA over de vondst van zijn zoon. “We hadden niet verwacht hem te vinden, want hij is heel zeldzaam.” De Lego-octopus die Liutauras Cemolonskas vond op het strand van Marazion, een kustplaatsje in het Britse graafschap Cornwall, staat in strandjuttersmiddens bekend als een “heilige graal”.

Hij maakte, net als 4.199 andere octopussen, deel uit van de vracht van de Tokio Express. Dat schip was in februari 1997 uitgevaren in Nederland met bestemming New York. Een reusachtige golf die op het schip inbeukte voor de kust van Cornwall, sloeg 62 containers overboord. Een daarvan was gevuld met ongeveer vijf miljoen Legoblokken, passend genoeg allemaal met het thema ‘zee’.

Onder andere 352.000 paar zwemvliezen, 97.500 duikflessen, 92.400 zwaarden, 28.700 reddingsvesten, 52.000 rode propellers, 66.300 patrijspoorten, 4.200 zwarte octopussen, 33.427 zwarte draken, 514 groene draken en meer dan 50.000 haaien belandden zo in zee. In september 2023 waren volgens de BBC nog geen haaien gevonden. Dat zulke nauwkeurige statistieken over de verdronken blokken bekend zijn, danken de strandjutters en verzamelaars aan het bedrijf Lego. Op vraag van een nieuwsgierige oceanograaf maakte dat bekend hoeveel blokken de vermiste container bevatte.

Verstrikt in zeewier

Strandjutters op Britse stranden jagen al jarenlang op de Legoblokjes. “Soms vonden we een Legodraak, of – als je echt veel geluk had – een octopus”, vertelt strandjutter Tracey Williams in een BBC-podcast uit 2023 over het fenomeen. Williams leidt het project ‘Lego lost at sea’, dat jacht maakt op de vermiste blokken. Zij zegt één octopus gevonden te hebben in 1997, gevolgd door een octopussendroogte van achttien jaar. “De octopussen hebben iets magisch”, zei Williams aan PA. “Ze gelden voor velen als de heilige graal onder de vondsten uit de scheepscontainer.”

De octopus dankt zijn reputatie aan zijn onvindbaarheid. Volgens ‘Lego lost at sea’ zijn ze vrijwel onmogelijk te vinden als ze verstrikt raken in zeewier. “Het is een onwaarschijnlijk gevoel”, verklaarde vader Cemolonskas aan de organisatie. “Liutauras kan het nog altijd niet geloven.” Toch dook amper twee dagen later, op enkele kilometers van waar Cemolonskas zijn vondst deed, een nieuwe octopus op. Justin Goode vond in Porthleven bij een strandwandeling met de hond van een vriend een tweede exemplaar. “Wow”, schreef ‘Lego lost at sea’ op zijn Instagrampagina. Liutauras zal er waarschijnlijk niet om malen. De 13-jarige heeft inmiddels al een nieuw doel: hij wil een van de resterende draken vinden. De voorbije twee jaar verzamelde hij al 789 Legoblokken.

Ook voor Williams zijn de blokken een obsessie geworden. “Ik nam ze mee naar huis en zette ze op de vensterbank in de keuken. Toen de stapel te groot werd, hebben we alles in het tuinhuis gestopt”, zei Williams over haar blokkenjacht in 2023. Ze geeft toe dat het Legoblokken-verhaal haar leven wellicht wat overgenomen heeft. “Het begon als iets leuks, maar nu is het bijna een voltijdse job.” Haar organisatie houdt onder andere bij waar de blokken aanspoelen.

Behalve fascinerend is het Legoverhaal ook zorgwekkend. Volgens wetenschappers kan het eeuwen- of zelfs millennialang duren voor de plastic Legoblokken die zich nog in het water bevinden volledig afgebroken zijn.