Arthur Vanoverschelde met zijn gouden plak.© Wout Van Den Eede

“Dit is een hoogdag voor de Belgische roeisport”: mee in de volgwagen tijdens het BK in Hazewinkel

Heindonk -

In domein Hazewinkel vond afgelopen weekend het Belgisch kampioenschap roeien plaats. In een- en tweepersoonsboten gingen tientallen Belgische roeisters en roeiers te water. Enkele leden van TRT Hazewinkel mochten een medaille mee naar huis nemen.

Wout Van Den Eede

“Het is een echte topdag voor de Belgische roeisport”, zegt Ward Bosmans, voorzitter van TRT Hazewinkel, commentator van dienst en zelf ooit nog Belgisch kampioen bij de lichtgewichten. “We hebben net gehoord dat twee Belgen zich gekwalificeerd hebben voor de Olympische Spelen in Hongarije. En als kers op de taart hebben we ook een zilveren medaille op het EK binnengehaald.”

Onze reporter mocht zondag mee in de volgwagen met Hubert De Witte van de Vlaamse Roeiliga en Ward Bosmans van TRT Hazewinkel.© Wout Van Den Eede

Samen met de voorzitter van de Vlaamse Roeiliga Hubert De Witte rijdt Ward al een heel weekend op en neer langs de waterput van Hazewinkel. Hubert is chauffeur van dienst. Zodra een reeks roeiboten (skiffs) vertrekt, rijdt hij parallel langs de oever, terwijl Ward vanuit het raam verslag uitbrengt van de ontwikkelingen op het water.

“In de twee zonder stuurvrouw werden Anke De Borgter en Charlotte Borghys van TRT Hazewinkel Belgisch vicekampioen. Ze moesten het na 2.000 meter afleggen tegen een sterke ploeg uit Gent”

Ward Bosmans

Voorzitter/commentator

Van alle wedstrijden die geroeid werden, keek Ward het meest uit naar die waar de jongens en meisjes van TRT Hazewinkel aan meededen. “In de twee zonder stuurvrouw (roeiboot voor twee red.) werden Anke De Borgter en Charlotte Borghys van TRT Hazewinkel Belgisch vicekampioen”, vat hij de wedstrijden van zondagmiddag samen. “Ze moesten het na 2.000 meter afleggen tegen een sterke ploeg uit Gent.”

Licht- en zwaargewichten

Bij de zwaargewichten was Mil Blommaert uit Willebroek een grote favoriet. “Hij roeide heel de wedstrijd aan de leiding tot een plotse windstoot op 350 meter van de finish voor een drama zorgde. Mil kon ternauwernood overeind blijven in zijn skiff, maar zakte daardoor wel terug van de eerste naar de vierde plaats.”

Arthur Vanoverschelde van TRT Hazewinkel behaalde het goud bij de lichtgewichten.© Wout Van Den Eede

“Heel wat beter verging het Arthur Vanoverschelde en Siebe De Vil van TRT Hazewinkel in de lichte mannenskiff”, vervolgt Ward. “Zij namen van bij het begin de leiding en stonden die niet meer af. Ze vochten onderling uit wie met de Belgische titel naar huis zou gaan. Na een spannende laatste 500 meter was het Vanoverschelde die het laken naar zich toe trok. De Vil werd mooi tweede.”

Vrijwilligers

In de volgwagen zien Hubert en Ward de deelnemers worstelen met de sterke wind op het water. “Veel mensen onderschatten hoe belangrijk techniek is in de roeisport”, zegt Hubert. “Zeker in boten waar je met twee bent, kan elke verkeerde beweging vertraging opleveren.” Zelf heeft hij nooit geroeid, al is hij een fervent zeiler. “Ik ben in de roeisport gerold via mijn twee zonen die allebei op hoog niveau hebben geroeid”, vertelt hij. “Nu organiseer ik al drie jaar wedstrijden, onder andere met Ward van TRT Hazewinkel.”

Op een dag als vandaag zie je hoeveel er aan te pas komen om die wedstrijden te organiseren, zegt Hubert. “Het is pas sinds kort dat we met onze wedstrijden break-even draaien. Je zit namelijk met hoge kosten en lage inkomsten.”

Dat vrijwilligers van levensbelang zijn in de roeisport, bewijst Ward die afgelopen weekend de commentaar tot een goed einde bracht, met zo goed als geen ervaring. “De vorige commentator was een aantal jaren geleden onwel geworden, en ik heb me dan opgeworpen als vervanger. Gelukkig wordt ik bijgestaan door Patricia Lambert, die wedstrijden op internationaal niveau becommentarieert.”

Toeschouwers fietsen mee vanaf de zijkant.© Wout Van Den Eede

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER