© koen fasseur, shutterstock

Een op de drie bedrijven ziet meer ‘boemerangwerknemers’ op de werkvloer: “Is een zeer interessante poule in krappe arbeidsmarkt”

Terugkeren naar een voormalige werkgever zal niet voor iedereen een logische stap zijn. Toch stelt één op de drie werkgevers vandaag vast, dat ze meer ‘boemerangwerknemers’ over de vloer krijgen. “Ex-werknemers zijn een rekruteringsbron geworden.”

Nina Bernaerts

Het was een positieve keuze, zegt Gert Van Thillo (42) over zijn vertrek bij SBB Accountants & Adviseurs vorige zomer. “Ik was er ongeveer twee jaar aan de slag. Maar ik zag een opportuniteit om samen met mijn broer in een start-up te stappen. Ik wilde niet zomaar blind ergens investeren, ik wilde betrokken zijn bij dat bedrijf. Na lang te twijfelen, want ik had wel naar mijn zin, gaf ik dus vorig jaar mijn ontslag.” Een goede zes maanden werkte hij mee in de start-up, toen het bedrijfsleven weer begon te kriebelen. “Op een gegeven moment miste ik de collega’s, miste ik het groepsgevoel en ook de waarde die ik had in mijn oude team.”

“Op een gegeven moment miste ik de collega’s, het groepsgevoel en ook de waarde die ik had in mijn oude team”, vertelt Gert.© koen fasseur

Gert weegt zijn keuzes af en stapt in januari zelf naar zijn oude werkgever. “Ik had altijd contact gehouden met collega’s en mijn voormalige leidinggevende. Het was alsof de deur altijd wel op een kier stond. Dat was ook gezegd bij mijn vertrek. Maar uiteindelijk kwam het initiatief wel van mij om terug te keren. Ik heb mijn oude functie weer kunnen opnemen, dat was fijn. Vanaf dag één voelde ik mij hier opnieuw gewaardeerd, en ik had hier ook direct opnieuw de intellectuele uitdaging. Pas op, het is allemaal ook wel weer wat anders. Je moet het vertrouwen ook een beetje terugwinnen. Maar de kennis heb je natuurlijk al, de inwerkperiode is wat korter en de verwachtingen zijn misschien wat hoger. Ik vind het een voordeel dat ik eens heb kunnen kijken of het gras groener was.”

Een op drie bedrijven

En Gert is niet de enige boemerangwerknemer. Een op de drie werkgevers stelt namelijk een stijging vast van het aantal oud-werknemers dat wil terugkeren. Vooral in de financiële sector en bij de KMO’s lijkt het een opkomende trend. Dat blijkt uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half. “Die trend noemen we ‘boemerang-recruitment’, en we zien dat vandaag significant vaker dan vroeger”, zegt Marie Claire Olyslager bij Robert Half.

LEES OOK. Studentenjobs, een leuk extraatje voor nu én cruciaal voor de toekomst: “Recruiters geven duidelijk voorkeur aan een studentenjob op de cv”

Olyslager wijst er dan ook op dat werkgevers daar oog voor moeten hebben. “In een krappe arbeidsmarkt is de poule van mensen die in het verleden om één of andere reden zijn vertrokken, zeer interessant. Het zijn mensen die al eens hebben meegedraaid, die de bedrijfscultuur kennen, die de jobinhoud kennen. En dat speelt in het voordeel. Voor werkgevers is het op dit moment bijzonder moeilijk om nieuw mensen te vinden, aan te trekken en te overtuigen. Dan is dat een groep die je niet links mag laten liggen.”

“Het zijn mensen die al eens hebben meegedraaid, die de bedrijfscultuur kennen, die de jobinhoud kennen. En dat speelt in het voordeel”

Marie Claire Olyslager

Rekruteringsspecialist bij Robert Half

Maar terugkeren kan natuurlijk enkel wanneer er eerst zeer goede gesprekken plaatsvinden. “Onvermijdelijk moet je teruggaan naar het moment waarop iemand vertrokken is. Wat was de reden en kan je daar iets aan doen? Verder moet je ook nu heel duidelijk op tafel leggen wat de verwachtingen zijn van beide partijen, als die niet matchen moet je ook conclusies durven nemen.”

Riskeert de werkgever op den duur niet tegen dezelfde problemen aan te lopen als voorheen? “Dat is een risico”, beaamt Olyslager. “We hebben geen onderzoek gedaan naar de slaagkansen maar op gevoel zou ik zeggen dat ongeveer de helft van terugkeerders uiteindelijk opnieuw vertrekt. Vandaar is het des te belangrijk om een heel open communicatie te voeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER