VAB activeert winterplan: maandag piek in aantal oproepen verwacht na ijskoud weekend

© DBA

VAB verwacht maandagochtend opnieuw een winterpiek op de alarmcentrale. Door de koude temperaturen van de komende dagen, en zeker na het weekend waarin sommige auto’s hebben stilgestaan, verwacht VAB opnieuw een piek in het aantal oproepen.

lbo, nadb

Het belangrijkste deel daarvan zullen batterijproblemen zijn. Daarom heeft VAB opnieuw het winterplan geactiveerd, waarbij zowel op de VAB-Alarmcentrale als bij de VAB-Wegenwacht extra personeel ingezet wordt. Daarnaast wordt er ook nog 40 procent personeel “stand-by” gehouden, zodat zij kunnen inspringen als het écht heel erg druk wordt in bepaalde regio’s.

Bij startproblemen door winterkoude is 4 op 5 keer de batterij de oorzaak. Bij koude werkt de batterij namelijk minder goed. Heel wat chauffeurs kunnen dus ’s morgens niet starten na nachtelijke vriestemperaturen. Vooral na een weekend, omdat de meeste wagens dan langer hebben stilgestaan en de batterij aan startcapaciteit verloren heeft.

LEES OOK. Je wil vertrekken naar je werk, maar je auto heeft last van de kou: dit moet je doen:

PROBLEEM: DE ACCU

> Wil de motor niet aanslaan? Niet dwingen!

> Schakel eerst de koplampen even aan en uit om de accu op te warmen.

> Probeer daarna opnieuw te starten, maar dring niet te lang aan. Het is beter om enkele korte pogingen van enkele seconden te ondernemen om de accu niet uit te putten.

> Probeer de batterij bij het starten zo weinig mogelijk extra te belasten. Zet daarom bij het starten alle lichten en andere energieverbruikers zoals ventilatie, verwarming, radio en ruitenwissers uit.

> Ben je vertrokken? Zorg er dan voor dat de autoritten voldoende lang zijn: minstens twintig minuten. Zo krijgt de batterij de kans om op te laden.

PROBLEEM: DE HANDREM

> Probeer de vastgevroren handrem strakker aan te trekken. Lukt dat niet? Probeer dan een aantal keer stevig aan de vastgevroren handrem te trekken. Soms schiet ze dan los.

> Een andere mogelijkheid is de vastgevroren handrem loskrijgen door met een föhn de remkabel en remblokken te verwarmen.

> Start de motor en laat de auto warm worden. Dat kan even duren, maar uiteindelijk kan je de auto dan wel weer van de handrem halen.

> Dit probleem kan je voorkomen door de handrem niet te gebruiken wanneer je de auto parkeert. Parkeer de wagen liever in versnelling en plaats één of twee wielblokken wanneer je op een helling staat.

> Rijd nooit met de handrem op! Je kan daarmee flink wat schade berokkenen.

PROBLEEM: BEVROREN RUIT

> Overgiet je ruiten zeker niet met warm water. Door de temperatuurshock kunnen de ruiten barsten. Bovendien is het effect van zeer korte duur, aangezien het warme water onmiddellijk weer aanvriest.

> De combinatie van een spray en een krabber is een goede remedie tegen een dun laagje ijs. Bij een dikke laag ijs is deze methode niet de meest zuinige.

> Gebruik de achter- en voorruitverwarming: zet de verwarming op maximum, zet de airco aan (om het vocht te absorberen) en zet de ventilatie helemaal open.

> Gebruik de ruitenwissers niet om ijs te wissen. Dat maakt niet alleen je ruitenwissers kapot, maar zorgt ook voor een ondoorzichtige brij op de ruiten.

> Ook problemen om de autodeur open te krijgen? Ga dan niet met grof geweld proberen om de deur open te krijgen. Druk het portier even goed aan, in de meeste gevallen zal de deur nadien gewoon te openen zijn. Probeer eventueel ook de andere autodeuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen