Hoe ‘Zoutelande’ eigenlijk gewoon een kopie van Duits liedje is

Al twintig jaar klopt Bløf in België op de deur. Pas nu, dankzij de melancholische meezinger ‘Zoutelande’ en de vocale hulp van Geike Arnaert, zwaait die wijd open voor de Nederlandse groep. “Maar ik geloof niet dat we met één monsterhit opeens een carrière bij jullie afdwingen”, zegt frontman Paskal Jakobsen nuchter.

Gunter Jacobs

‘We verzuipen onszelf in de drank van je vader / Ik ben blij dat je hier bent, blij dat je hier bent’, klinkt het in ‘Zoutelande’, een van de populairste oorwurmen van het moment. Voor wie de makers daarvan nu pas ontdekt; Bløf heeft de voorbije twintig jaar al twaalf albums uitgebracht en mag zich dankzij hits als ‘Dansen aan zee’, ‘Aan de kust’ en ‘Alles is liefde’ een van Nederlands meest succesvolle popacts noemen. In eigen land vult de groep de grootste zalen en singles schoppen het meermaals tot meest gedraaide nummers op de radio. In België wilde het tot voor kort niet echt vlotten voor de Zeeuwse groep, die in 2015 nog door Buurman op de Nekka-Nacht in het Sportpaleis is uitgenodigd.

“Ik ambieer echt geen internationale carrière meer maar een doorbraak in België forceren, staat wel nog hoog op mijn lijstje”, bekent Bløf-zanger Paskal Jakobsen ons in 2014. Vier jaar later is het zo ver, dankzij ‘Zoutelande’. “Ik geloof niet dat we met één monsterhit opeens een carrière bij jullie afdwingen”, reageert hij nuchter. “We merken wel dat er meer aanvragen voor Belgische festivals komen en dat de ticketverkoop voor de komende zaalconcerten hard gaat. In het verleden speelde Bløf bij jullie voornamelijk voor een Nederlands publiek. Het zou prachtig zijn als we er nu ook wat meer Belgen mogen treffen. Misschien leidt dit dan wel tot een echte carrière in België.”

Met ‘Zoutelande’ wekt Bløf alleszins de aandacht. Die hit heeft ook een link met ons land. Tien jaar na het duet ‘Oktober’ met Sarah Bettens gaat Bløf ditmaal in zee met Geike Arnaert, de vroegere stem van Hooverphonic. “Hoe we bij haar zijn terechtgekomen? Dat is een vrij onromantisch verhaal”, verklapt Jakobsen. “Onze platenfirma had strategisch meegedacht over welke Vlaamse zangeres voor dit duet in aanmerking kon komen. Aanvankelijk voelde Geike als een Poolse bruid. Ondertussen zijn we goede vrienden en vinden we het fantastisch om samen op te treden. Of zij er tijdens de Belgische concerten bij gaat zijn, durf ik niet beloven. Geike heeft een eigen carrière en ook wij voelen met de huidige aandacht net heel erg de behoefte om meer van onszelf te laten horen.”

Dat ‘Zoutelande’ opeens veel Vlamingen naar het tot voorheen onbekend plekje aan de kust in Zeeland lokt, schopt het zelfs tot een item in het tv-journaal. “Ik woon vlakbij, in Middelburg, maar met Zoutelande heb ik niet echt iets”, bekent Jakobsen. “Het is oorspronkelijk een Duits liedje, ‘Frankfurt Oder’ van het duo Bosse, waarvan wij een Nederlandstalige bewerking hebben gemaakt. De tekst is een beetje mistroostig en eigenlijk niet echt reclame voor Zoutelande. Al maakt dat voor veel mensen blijkbaar niets uit. Het is ook best gewoon een fijne plek, hoor. En wij vinden het leuk dat het liedje onbedoeld leuke gevolgen heeft voor Zoutelande en voor Zeeland in het algemeen.”

Oordeel vooral zelf hoe erg de Duitse en Nederlandse versie van het liedje wel niet op elkaar lijken.

Concerten o.a. 08/04 Hamont-Achel (De Posthoorn), 08/12 Brussel (AB).