Direct naar artikelinhoud

Het epicentrum van een nieuwe wereldrevolutie ligt op een industrieterrein in Haarlem

Het is eigenlijk niet voor te stellen dat vanuit de Nieuwe Vide in Haarlem de eerste stappen naar een betere, menselijker wereld worden gezet. Maar waarom zou het niet kunnen?

Daydreaming Subverts the World.Beeld Bogdan Bordeianu

Hier? Is dit het epicentrum van een nieuwe wereldrevolutie? Met happenings en ontregelende projecten? Zoals de punkbeweging in Engeland in de jaren tachtig. Of eerder, de Situationisten, die zich in de jaren vijftig en zestig lieten gelden tijdens de studentenprotesten in Parijs. Met een explosieve cocktail van verruimd marxisme, kritiek op de consumptiemaatschappij en een hang naar beter menselijk contact.

Zullen die tijden herleven? En moet dat juist hier vandaan komen: kunstcentrum Nieuwe Vide, gelegen op een industrieterrein in Haarlem? Of is de broedplaats een dekmantel voor een nieuw te stichten wereldorde?

Ja!

Althans, als je afgaat op de tentoonstelling Daydreaming Subverts the World, die nu in de Nieuwe Vide te zien is. Niet dat alles in het Haarlemse kunstcentrum ertoe leidt dat je verlicht, energiek en revolutionair herboren weer naar buiten loopt. Bogdan Andrei Bordeianu liet zich fotograferen met een wapperende witte vlag, waarmee hij door vinexwijken loopt, en die hij her en der in de aarde plant. De ruimte die hij ermee wil confisqueren, als heuse anarchist, zal niet op iedereen direct indruk maken.

Het 'operaproject' van Anna Mikhailova ook niet: bewegingstheater uit de oude doos, met neuzelige oneliners ('You change whatever you can change' en 'Share yourself with the world').

Neemt niet weg dat er genoeg initiatieven zijn die tot een drastische verandering zouden kunnen leiden - als aanzet. Zoals het onderzoek naar 'hedendaagse angst', opgezet door het gelijknamige Bureau for the Investigation of Contemporary Anxiety, dat een enquête heeft opgezet om erachter te komen waar men tegenwoordig zoal bang voor is.

Daydreaming Subverts the World

T/m 5/11 in Nieuwe Vide, Haarlem.

Is dit een dekmantel voor een nieuw te stichten wereldorde?

De 'eerste bevindingen' zullen op 5 november worden gepresenteerd. Hopelijk wordt het onderzoek door de overheid opgepikt, ook om niet steeds opnieuw bij verkiezingen voor verrassingen te komen staan, omdat men de stem des volks niet heeft gehoord.

Wat ook geldt voor de stadswandelingen door Haarlem die Kristina Borg organiseert. Ze voeren langs tal van plaatsen in de binnenstad die niemand iets zullen zeggen, maar die herinneringen oproepen, gebaseerd op gesprekken die Borg had met twaalf Haarlemmers. Zo kom je nog eens te weten wat er achter al die gesloten deuren gebeurt.

Ze voeren langs plaatsen in de binnenstad die niemand iets zullen zeggen

Persoonlijke verhalen, die precies passen in de hang naar een beter menselijk contact, als tegengif tegen de vervreemding, zoals Guy Debord het zestig jaar geleden al voor ogen stond. Wellicht niet zo revolutionair als die Situationisten, maar wel zo doeltreffend - misschien wel meer.