Direct naar artikelinhoud
Update

10 personen met rookintoxicatie naar ziekenhuis na brand in rusthuis Overijse

Een van de geëvacueerde bewoners wordt verzorgd in een ander rusthuis.Beeld Mark Baert

Afgelopen nacht omstreeks 1.30 uur heeft de brandweer het woonzorgcentrum Ofelia aan de Nijvelsebaan in Overijse geëvacueerd omwille van een brand. Een tiental mensen werd onder meer met lichte rookintoxicatie naar ziekenhuizen overgebracht.

Volgens een zegsman van de brandweer van Overijse was de brand snel onder controle. Omwille van de rookontwikkeling werd het medisch rampenplan afgekondigd en overgegaan tot evacuatie van de 39 bewoners naar het woonzorgcentrum Mariëndal in Overijse. Een tiental onder hen werd met lichte rookintoxicatie of doordat ze mogelijk kou gevat hadden uit voorzorg overgebracht naar ziekenhuizen. De directie van Ofelia ontkent ten stelligste de eerdere berichten dat er zwaargewonden zouden gevallen zijn.

Onbewoonbaar
Na een controle ter plaatse van de brandweer van Overijse heeft burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse2002) beslist dat de bewoners van het woonzorgcentrum voorlopig niet mogen terugkeren naar het centrum. Uit het onderzoek blijkt immers dat de situatie er nog onvoldoende veilig is. Pas als voldaan is aan alle veiligheidsvoorschriften en de veiligheid van de bewoners gegarandeerd is, zal dit verbod worden opgeheven.

Oorzaak?
Uit de eerste bevindingen van de branddeskundige, die het parket van Halle-Vilvoorde heeft aangesteld, blijkt dat de brand niet opzettelijk is aangestoken, maar wellicht veroorzaakt werd door een brandende sigaret. "In een van de gangen is een brandhaard gevonden aan een zitbank met in de buurt een sigarettenpeuk", aldus parketwoordvoerster Carol Vercarre.

Woonzorgcentrum voorlopig onbewoonbaar
Beeld Mark Baert
Woonzorgcentrum voorlopig onbewoonbaar
Beeld Google Maps