Foto: VUB Brussel

VUB-UZ Brussel: "We hebben geen weet van publicaties van betrokken professor in wetenschappelijk onderzoek naar spermadonoren"

Het VUB-UZ Brussel betreurt dat een voormalige vruchtbaarheidsarts van het ziekenhuis in de jaren 70 sperma van een student zou hebben gebruikt om zonder zijn medeweten kinderen te verwekken. De toenmalige student doneerde naar eigen zeggen zaad voor wetenschappelijk onderzoek, maar uit een DNA-databank kwam er een match met twee donorkinderen van wie hij geen weet had.

Het UZ Brussel vindt het verhaal moeilijk te plaatsen, aangezien het ziekenhuis op dit ogenblik geen weet heeft van wetenschappelijke publicaties van de betrokken fertiliteitsarts over spermadonoren. Zaadcellen zijn destijds in principe alleen gebruikt voor vruchtbaarheidsbehandelingen, zo staat nog in een persbericht.

Volgens het UZ Brussel is een mogelijke verklaring dat de toenmalige student sperma doneerde voor labotesten. "Bij patiƫnten met vruchtbaarheidsproblemen, of mannen die bijvoorbeeld een sterilisatie ongedaan willen laten maken, wordt hun bloed getest op antistoffen tegen zaadcellen. Het sperma voor die testen wordt ook door spermadonoren aangeleverd", zegt woordvoerder Karolien De Prez.

LETTERLIJK UIT HET PERSBERICHT

De feiten die geciteerd worden, lijken te dateren van begin de jaren 70. In die tijd stond reproductieve geneeskunde nog in haar kinderschoenen. Noch de VUB noch het UZ Brussel hebben op dit moment weet van publicaties van prof. Schoysmans in het kader van wetenschappelijk onderzoek naar spermadonoren. En dat verklaart waarom dit moeilijk te plaatsen valt.

Zaadcellen werden destijds in principe enkel gebruikt voor vruchtbaarheidsbehandelingen. En gezien het in dit geval gaat over een donatie over een periode van 5 jaar, bestaat het vermoeden dat het gaat over donaties naar aanleiding van klinische testen voor het opsporen van antistoffen tegen zaadcellen in het bloed. Voor deze testen bleven donoren soms jarenlang sperma afstaan nadat het quotum voor het aantal kinderen dat ze mochten verwekken bereikt was.

Het VUB-UZ Brussel hanteert strikte procedures voor donoren en communiceert duidelijk de reden waarom. Voor elke donatie wordt een contract afgesloten met de spermadonor. Een specifieke geĆÆnformeerde toestemming is nodig voor gebruik van zaadcellen in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

Het VUB-UZ Brussel beseft dat het nieuws tot heel wat vragen kan leiden. Wie vragen heeft over de procedure van spermadonatie, kan contact opnemen met info@brusselsivf.be. In geval van specifieke vragen over afstamming kunnen mensen contact opnemen met het Vlaams afstammingscentrum.

Meest gelezen