© ddl, vtm

Ouders moeten in vrieskou aanschuiven aan scholen in Grimbergen: “We moeten als honden buiten staan”

Sinds zaterdagochtend staan aan twee Grimbergse basisscholen al tientallen ouders aan te schuiven om hun kind in te kunnen schrijven, terwijl de inschrijvingen pas donderdag beginnen. De omstandigheden zijn gezien de koudegolf die het land momenteel in zijn grip houdt uiteraard niet ideaal, en in één van de twee scholen weigert de directeur lokalen te openen voor opvang omdat dat een aanzuigeffect zou creëren.

ddl, jvh

© VTM

Aan de gemeentelijke basisschool De Regenboog moeten ouders al vijf jaar op rij aanschuiven om hun kind te kunnen inschrijven. De eerste kampeerders begonnen zaterdagochtend aan te schuiven, zondagmiddag waren het al 24 mensen. En dat terwijl er maar 21 plaatsen zijn.

Directeur Christophe De Buyser laat bij VTM weten dat het gaat om “een algemeen capaciteitsprobleem in heel Groot-Grimbergen”, maar wijst erop dat er bijgebouwd wordt en er binnen vier jaar zo’n zestig à zeventig plaatsen moeten bijkomen.

© VTM

Een oplossing waar de momenteel aanschuivende ouders natuurlijk weinig aan hebben, dus liet de directeur twee klassen vrijmaken waar de ouders kunnen overnachten. De school zal de inschrijvingen donderdag ook al starten om één minuut na middernacht, zodat de ouders nog die nacht naar huis kunnen. Wettelijk mag de inschrijvingsperiode pas starten op 1 maart.

© VTM

Buiten kamperen

Ook aan de vrije basisschool Prinsenhof, amper 200 meter verder, stonden zondagmiddag al vijftien ouders aan te schuiven. Zij hebben minder geluk, want hier moeten de ouders buiten kamperen. De directeur wil zijn school namelijk niet openstellen, omdat dit het probleem van de aanschuivende ouders in de hand zou werken.

Tot onbegrip van de ouders: “Dit is crapuleus. Een dakloze mag wel binnen slapen, maar wij moeten als honden buiten blijven staan. En dat bij deze temperaturen.” Het werd in de nacht van zaterdag op zondag -5 graden. Eén van de aanschuivende ouders, die deel uitmaakt van de ouderraad, stuurde zaterdag dan ook een mail naar de directeur. Die liet weten “zondagavond langs te zullen komen”.

In afwachting zette een tiental ouders vannacht tenten en een kampvuur op, al brengen veel ouders de nacht door in hun wagen omdat het te koud is om in de tenten te slapen.

Namen afroepen

De ouders stelden ter controle ook een lijst van aanwezige ouders op. Om het uur worden de namen op die lijst afgeroepen: wie er niet meer is, wordt geschrapt. Zeker voor enkele ouders die amper 100 meter verder wonen een ergernis, want zij moeten desondanks vijf nachten in hun auto slapen.

© ddl

Elektronisch inschrijvingssysteem

Een elektronisch inschrijvingssysteem zou al veel kunnen oplossen, maar daar beschikt men in Grimbergen nog niet over. Directeur De Buyser van De Regenboog betreurt dat, maar wijst erop dat de invoering daarvan wordt tegengehouden door een drietal scholen die er niet in willen meestappen.

Toch wil schepen van Onderwijs Patrick Vertongen (CD&V) inzetten op zo’n systeem, al wijst hij er ook op dat de aanschuivende ouders mogelijk ietwat voorbarig ageerden: “Ouders zijn natuurlijk vrij om de school van hun keuze te kiezen. Ik snap dat dat belangrijk is qua mobiliteit, zodat hun kinderen met de fiets naar school kunnen. Maar laat me een voorbeeld geven: vorig jaar werd in Humbeek ook aangeschoven aan basisscholen, maar nadat iedereen aan de beurt was geweest, waren er nog drie plaatsen over. Soms lijkt het me dus voorbarig. Bovendien zullen we in de komende jaren een capaciteitsuitbreiding van 300 plaatsen realiseren.”

© ddl

“Een elektronisch inschrijvingssysteem? We hadden daar al gesprekken over, en die zullen we in maart verder voeren. Ik ben alvast vragende partij, ik had onlangs nog contact met mijn collega in Vilvoorde over hoe zij dat hebben aangepakt. Maar het duurt toch een jaar om zo’n systeem deftig op poten te zetten.”

Minister Crevits: “Kamperen zou niet meer aan de orde mogen zijn”

Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil niet dat ouders nog voor de schoolpoort moeten kamperen. Dat zegt ze bij VTM NIEUWS: “Kamperen zou niet meer aan de orde mogen zijn. De school kan zelf kiezen om te werken met een digitaal systeem. In grote steden, zoals Antwerpen en Gent, is dat al zo. Ik roep iedereen op om daar werk van te maken, dan is het niet meer nodig dat mensen kamperen.”

De minister staat ook open voor een Vlaams systeem, een platform waar scholen gebruik van kunnen maken om hun inschrijvingen te regelen. “Voor mij is het perfect mogelijk dat er een Vlaams systeem op poten gezet wordt, maar dan wel op basis van vrijwilligheid. Er zijn gemeenten waar er totaal geen capaciteitsproblemen zijn.”

Ook scholen verplichten om werk te maken van zo’n digitaal systeem, ligt op tafel. “Om het te verplichten, moet dat besproken worden in het parlement, het dossier ligt daar al. Mijn administratie is bereid om mee te werken aan zo’n platform over heel Vlaanderen. Scholen zouden zo verstandig moeten zijn om, als er capaciteitsproblemen zijn, te vragen dat mensen zich digitaal aanmelden.”

© ddl

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER