Chinese overheid verlaagt minimale aanbetaling voor eerste huis

Foto: ANP

China verlaagt de minimale aanbetaling voor de aankoop van een eerste huis. De Chinese overheid hoopt hiermee de vastgoedmarkt, die met een ongekende schuldencrisis kampt, enigszins vlot te trekken.

In veel steden staan momenteel grote aantallen woningen leeg, omdat Chinezen ze niet kunnen betalen. De Chinese overheid gaat een deel van deze woningen opkopen om ze tegen lagere prijzen aan te bieden, maakte vicepremier He Lifeng vrijdag bekend. Om hoeveel huizen het gaat, wilde hij niet zeggen.

Volgens staatsmedia wordt de minimale aanbetaling voor Chinezen die voor het eerst een huis kopen verlaagd tot 15 procent. Voor de aankoop van een tweede huis wordt dat 25 procent. Voorheen waren aanbetalingen van 30 of 40 procent geen uitzondering. De maatregelen behoren tot de meest ambitieuze die Beijing tot nu toe heeft genomen om de aanhoudende crisis op de huizenmarkt te keren.

De bouw- en vastgoedsector zijn goed voor meer dan een kwart van het bruto binnenlands product van China. De sectoren kampen echter met torenhoge schulden.