Foto: Vlada Karpovich op Pexels.com

Zo pak je je reiskoffer efficiënt en zo licht mogelijk in voor op het vliegtuig 

Er bestaan heel wat trucjes en technieken om je reiskoffer zo efficiënt mogelijk in te pakken. Vooral bij vliegtuigreizen is het handig als je bagage niet te veel weegt en je niet moet bijbetalen voor extra gewicht. Consumentenprogramma 'WinWin' somt de belangrijkste tips voor je op.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.

Efficiënt inpakken

Er bestaan verschillende technieken om je reiskoffer zo efficiënt mogelijk in te pakken.

Breekbare spullen kan je in een paar sokken of tussen een trui steken. Je vermijdt best ook zoveel mogelijk lege ruimtes in je reiskoffer. Vul ze zoveel mogelijk op met kleine spullen. Ook in reserveschoenen kan je soms opvallend veel kwijt. Beha's in elkaar steken, kan ook wat extra plaats besparen.

Mits een beetje oefening en de juiste techniek kan je plaats in je koffer besparen door je kledij op te rollen in plaats van ze op te vouwen. Videoplatformen zoals YouTube stikken van de filmpjes met tips. Zoek maar eens naar 'army roll method' of 'kledij oprollen'.

Ook populair zijn de 'packing cubes'. Aparte zakjes in verschillende maten die je kunt afsluiten met een rits. Je kan ze gebruiken om georganiseerder op reis te gaan en ze zouden ook plaats kunnen besparen.

Nog een stapje verder gaan de inpakzakjes die je vacuüm kunt trekken. Puur wat plaats besparen betreft, is dat een van de meest efficiënte manieren. De zakjes kan je luchtledig trekken met behulp van een stofzuiger. Die hoef je uiteraard niet mee te zeulen op vakantie. Vraag even aan de hotelbalie of je huisbaas of je een stofzuiger mag lenen wanneer je weer naar huis vertrekt.

Afhankelijk van welke kledij je precies inpakt, zal die soms wel wat verkreukeld uit de vacuümzakjes komen.

Gewicht besparen op het vliegtuig

Voor je incheckt op de luchthaven, kan je je koffer best thuis al eens wegen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Je kan daarvoor eventueel een speciale bagageweegschaal gebruiken.

Zware kledingstukken, zoals bergschoenen of truien, kan je vooraf al aantrekken. Zo veroorzaken die alvast geen extra gewicht in je reiskoffer.

Van sommige nekkussens kan je de vulling verwijderen. De hoes kan je dan opnieuw opvullen met bijvoorbeeld sokken of ondergoed. Het kussentje kan gewoon rond je nek mee op het vliegtuig. Dat zal je niet moeten laten wegen aan de incheckbalie.

Wie graag boeken leest, kan voor een e-reader kiezen. Daarop kan je honderden digitale boeken zetten en het toestel weegt maar een fractie van je boek. Je hoeft het toestel niet te kopen. Heel wat bibliotheken hebben ook e-readers te leen.

Kijk vooraf goed na welke badspullen er in je hotel of vakantiehuis aanwezig zijn. Alle handdoeken, douchegels, shampoos en andere toiletartikelen die je niet zelf moet meenemen, is weer gewicht bespaard.

Als er op jouw vakantiebestemming een wasmachine is die je kunt gebruiken, kan je overwegen om minder kledij mee te nemen en ter plaatse te wassen.

Bekijk - Xavier test uit hoe je je reiskoffer efficiënt kunt inpakken

Videospeler inladen...

Voorbereid op reis

Af en toe geraakt bagage kwijt tijdens vlieg- of andere reizen. Om op dat moment niet meteen in de problemen te komen, kan je je daar tijdens het inpakken al op voorbereiden.

Reis je met minstens twee personen? Verdeel de kledij dan over beide reiskoffers. Wanneer een koffer verloren raakt, hebben jullie allebei nog altijd iets om aan te trekken. Hetzelfde kan je doen met toiletspullen en medicatie.

Het loont ook de moeite om bij vliegreizen een slimme verdeling te maken tussen je ruim- en handbagage.

Meest gelezen