© IF

Deze jongeren zijn allesbehalve metaalmoe

Staalhandel Het Metaal blaast dit jaar honderd kaarsjes uit. In plaats van een groot feest te geven, schreef het bedrijf drie technische scholen uit het Waasland aan om zich van hun creatiefste kant te laten zien met metaal.

Mattias Goossens

Het resultaat is de expositie ‘Kunst in Metaal’, die een hele maand te zien is in het magazijn in Europark-Zuid. Zowel leerlingen van het Sint-Jorisinstituut uit Bazel, GTI Beveren als WeTech (de nieuwe naam van VTS BSO/TSO leverden kunstwerken af en ook leerlingen van de Broederschool maakten werkjes uit staaldraad.Zaakvoerster Sophie De Meyer schakelde voor het project de hulp van kunstplatform WARP in. “Dit project betrekt de jeugd uit de regio. Dat is belangrijk, want de jeugd is de toekomst van de sector. De jongeren zijn de creatieve breinen en handen van morgen en die wil ik niet alleen leren kennen, maar ook stimuleren en prikkelen om buiten de hokjes te denken en inventief met dit mooie materiaal om te gaan.”Kunstenaar Hans Weyers zorgde voor de omkadering en begeleiding tijdens het creatieve proces. “We waren gestart met het idee van een wedstrijd, maar door de inzet van alle leerlingen besloten we al snel om alle werken een plek te geven in de tentoonstelling”, legt hij uit.

Het Metaal werd opgericht in de Plezantstraat als coöperatieve om zo goedkoper staal in te kopen. In 2008 verhuisde het bedrijf naar een nieuw magazijn van 5.000 vierkante meter in Europark-Zuid. Daar zijn alle kunstwerken een hele maand te zien zijn. “Op zondag 2 juni organiseren we hier nog een feest met fietstochten, foodtrucks en muziek”, vertelt De Meyer. “We hebben ook drie biertjes gebrouwen die de geschiedenis van de zaak symboliseren: ‘Dubbel Goud’, ‘Een Plezantje’ en ‘Poutrel’. De opbrengst van de bieren en ons feest gaat naar twee goede doelen uit de regio, namelijk multifunctioneel centrum De Hagewinde uit Lokeren en 4VoetersInNood uit Kieldrecht.”