Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit was het belangrijkste nieuws van de ochtend

Met fakkels en spandoeken trekken de betogers door de straten van Groningen en tonen ze hun onvrede over de gaswinning, die aardbevingen tot gevolg heeft.Beeld ANP

De Amerikaanse overheid gaat in 'Shutdown', precies één jaar na de inauguratie van Trump, zwemmer Michael Phelps vocht tijdens zijn carrière tegen depressie, duizenden betogers trekken met fakkels door de straten van Groningen en Geert Bourgeois komt niet meer op meer op bij de volgende gemeenteraads-verkiezingen. Dit moet u weten voor u gaat eten.

In het nieuws

1. Amerikaanse overheid gaat in 'shutdown'

De Amerikaanse Senaat heeft geen akkoord kunnen bereiken over de begroting waardoor de overheid nu noodgedwongen in shutdown-modus gaat. Het kwam in 2013 voor het laatst tot een stillegging, tijdens het presidentschap van Barack Obama. De overheid sloot toen in totaal zestien dagen de deuren. Wat is dat precies zo'n 'shutdown'?

Capitol Hill in Washington.Beeld Photo News

2. Bourgeois komt niet meer op bij gemeenteraadsverkiezingen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) stopt met lokale politiek. Bourgeois zat 42 jaar lang in de gemeenteraad van Izegem. Maar nu vindt hij zijn lokaal mandaat niet meer te combineren met zijn job als minister-president. 

3. Duizenden betogers tegen gaswinning trekken met fakkels door Groningen

Gasboringen zorgen steeds meer voor betogingen. In de stad Groningen liepen gisteren naar schatting 10.000 mensen mee met een fakkeloptocht tegen de gaswinning in de provincie. De Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie organiseerden de tocht onder het motto 'Genoeg is Genoeg'. 

In het nieuws
Beeld ANP

4. Jongeren zijn op hun achttiende lang niet allemaal klaar voor het etiket ‘volwassene’ (+)

Achttien kaarsjes uitblazen en plots ben je volwassen, die visie lijkt niet meer te stroken met de ontwikkeling van jongeren. Vaak is die pas helemaal afgerond wanneer ze midden de twintig zijn.

5. Zwemmer Michael Phelps vocht tijdens zijn carrière tegen depressies en dacht aan zelfmoord

De beste zwemmer aller tijden heeft op een persconferentie over mentale gezondheid in Chicago gezegd dat hij tijdens zijn carrière sukkelde met zwaar depressieve periodes. De meest ernstige kwam er na de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Toen dacht hij na over zelfmoord.

Amerikaans zwemmer Michael PhelpsBeeld AFP

6. Tommelein wil "zonnedelen" nog dit jaar lanceren in heel Vlaanderen

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil eind dit jaar in heel Vlaanderen "zonnedelen" mogelijk maken. Particulieren zullen mee kunnen investeren in zonnepanelen op daken van bijvoorbeeld bedrijven of verenigingen en dat onmiddellijk verrekend zien op hun eigen energiefactuur.

Trump, één jaar later

1. Kellyanne Conway, de vrouw die zo trouw aan Trump is dat het soms pijnlijk wordt (+)

Ze verdedigt haar baas door dik en dun, en overtuigde twijfelende vrouwen zo om toch maar op Trump te stemmen. Sindsdien zit ze gebeiteld in het Witte Huis. Wie is Kellyanne Conway (50), de mogelijke toekomstige stafchef?

Kellyanne ConwayBeeld REUTERS

2. De gevaarlijke machines achter de overwinning van Trump (+)

Trump wordt de eerste Facebook-president genoemd. Zijn verkiezing is mee het resultaat van de ongeziene mogelijkheden die bedrijven in Silicon Valley bieden om de geesten te bespelen. Dringt in het mekka van de tech het besef van hun perverse macht stilaan door?

3. Hoe speciaal aanklager Mueller het Russische net rond Trump almaar strakker aantrekt (+)

Speciaal aanklager Robert Mueller voert sinds mei, samen met de FBI, een onderzoek naar mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Illegale geldstromen – onder meer met een Brusselse vzw als dekmantel – werden blootgelegd, mede­standers van de president een voor een aangeklaagd. Maar Trump zelf bleef buiten schot. Kan hij standhouden?

Dit weekend in De Morgen

1. Het is cultuuroorlog: wen er maar aan (+)

"Politieke strijd wordt nu ook aan de progressieve zijde geduid als een ‘cultuuroorlog’", schrijft Bart Eeckhout. "Dat besef komt laat, want die oorlog is allang aan de gang. Wat wel veranderd is, is dat conservatieven aan de winnende hand zijn. Ook hier."

2. Nora Gharib: "Ik heb geen schrik om een rolmodel te zijn" (+)

In K3 zoekt K3 bezweek ze nog onder de druk van haar gemeenschap en de racistische reacties van sommige Vlamingen. Maar haar deelname leverde haar wel een carrière als vlogster, presentatrice en actrice op. In Patser, de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah, schittert Nora Gharib als een stoer gangsterliefje met meer haar op de tanden dan Sven Mary op zijn kruin.

DM magazineNora GharibBeeld Tim Coppens

3. Hans Vandeweghe vindt 'De illegale Ghelamco Arena' onzin hors catégorie (+) 

"Het is een slecht geschreven boek van een mislukt politicus, mislukt cafébaas en nu ook mislukt schrijver", schrijft Hans Vandeweghe over het 'Ghelamcoboek'. "Er is een boek verschenen. Niet bij een uitgever, want aan die kopij wilden echte uitgevers zich niet branden, hoewel meester Walter persoonlijk met het boek is gaan leuren."

'De Illegale Ghelamco Arena' van Ignace VandewalleBeeld BELGA

4. Onderhandelingsexpert verklaart de loonkloof: "93 procent van de vrouwen onderhandelt niet over loon" (+)

Hommeles in Hollywood. Actrice Michelle Williams kreeg 1.000 dollar voor extra draaidagen voor All the Money in the World, tegenspeler Mark Wahlberg 1,5 miljoen. De loonkloof op z’n diepst? Onderhandelings-expert Katia Tieleman is niet verbaasd. "Het begint al met de mindset van veel vrouwen."