De nobele kunst van het sneeuwbalgevecht

Mensen houden een sneeuwbalgevecht in Washington DC. © EPA-EFE

Een 'sneeuwballenmaker'© rr

thumbnail: Mensen houden een sneeuwbalgevecht in Washington DC.
thumbnail: Een 'sneeuwballenmaker'

Bij de eerste sneeuw wordt sterk gefocust op de verkeersoverlast, maar voor kinderen en eeuwig jonge volwassenen betekent het vooral: sneeuwbalgevecht! Hoe maak je die perfecte sneeuwbal, waar meten de beste sneeuwbal-atleten zich en zijn er gemeenten die de sneeuwballen liever niet zien vliegen?

rvs

Hoe maak je de perfecte sneeuwbal?

Belangrijk bij het maken van sneeuwballen is de soort sneeuw die wordt gebruikt. De sneeuw mag niet te vochtig zijn, maar ook niet te droog. Dat voel je al als je in de sneeuw knijpt: komt er water uit, krijg je ijsballen, en die kunnen hard aankomen in een gevecht. Is de sneeuw te droog, dan valt je sneeuwbal uit elkaar, en raakt hij waarschijnlijk nooit tot bij je doelwit.

Om te droge sneeuw te vermijden, kan je het sneeuwbalgevecht best in de namiddag houden, als het warmer is of de zon op de sneeuw staat. Je kan ook sneeuw zoeken in de buurt van warmtebronnen, zoals huizen. Zijn die niet in de buurt? Ga dan op de sneeuw liggen en verwarm die met je lichaam.

Om sneller munitie te verzamelen voor het sneeuwbalgevecht, bestaan er tegenwoordig zelfs hulpmiddelen. Zo heb je al een ‘sneeuwballenmaker’ voor enkele euro’s. Uit de kruising tussen een ijsschep en een kniptang komen perfect ronde sneeuwballen, en je moet er je handen zelfs niet koud voor maken. Voor de extreme sneeuwbalvechters bestaan er zelfs sneeuwballenmakers waarmee je het projectiel meteen kan lanceren.

Is sneeuwballen gooien een sport?

In Japan ontstond in 1989 een competitie in ‘yukigassen’ of ‘sneeuwgevecht’. Twee teams van zeven spelers nemen het op een veld tegen elkaar op. Ze krijgen helmen met gezichtsbescherming en mogen 90 sneeuwballen naar elkaar gooien. Spelers die geraakt worden, zijn uitgeschakeld, en het team dat na drie minuten de meeste spelers overhoudt, of het eerst de vlag van de andere ploeg kan veroveren, wint.

Ondertussen wordt de sport ook in elf andere landen beoefend en vindt er een wereldkampioenschap plaats. Volgens Japanse media hoopt de yukigassen-federatie zelfs dat de sport ooit op de Olympische Winterspelen te zien is. In 2012 werd ook in ons land een federatie opgericht, maar die lijkt de laatste jaren weinig actief.

Ook op ‘Biathlon auf Schalke’, het grootste biatlon-evenement ter wereld in het Duitse Gelsenkirchen, wordt een Snowball Battle World Championship georganiseerd. Daaraan nemen 32 teams deel. De twee finalisten mogen in de Veltins Arena, een stadion van meer dan 60.000 toeschouwers, de Final Battle uitvechten.

Mag je overal sneeuwballen gooien?

In het verleden was het gooien van sneeuwballen in verschillende Vlaamse gemeenten bestrafbaar met een GAS-boete. Een rondvraag leert dat veel van die gemeenten daarop zijn teruggekomen. ‘In Wingene en Lichtervelde wordt het niet meer bestraft sinds we in 2017 een nieuw zonaal politiereglement invoerden’, bevestigt commissaris Filip Feraux van de politiezone Tielt. ‘Maar ik denk niet dat daar ooit een proces-verbaal over is opgesteld, laat staan dat er gewonden zijn gevallen.’

In Malle staat het sneeuwballen gooien bijvoorbeeld wel nog steeds in het politiereglement. Daar mag je geen sneeuwballen lanceren op de openbare weg, maar volgens de plaatselijke wijkagent is er in zijn 30 jaar diensttijd nooit een boete voor uitgedeeld. Sowieso kan de politie ingrijpen als je met sneeuwballen schade veroorzaakt of iemand verwondingen toebrengt.