Direct naar artikelinhoud
Overname

PepsiCo slorpt SodaStream op

Actrice Scarlett Johansson slurpt van een drankje in een commercial voor SodaStream.Beeld Photo News

De opmars van huisgemaakte frisdranken en waters is ook het Amerikaanse frisdrank- en snackconcern PepsiCo niet ontgaan. Het lijft SodaStream in voor 2,8 miljard euro.

"Sorry Coke & Pepsi", lachte actrice Scarlett Johansson destijds in de camera, waarbij ze in een commercial reclame maakte voor Sodastream. Wie laatst lacht, best lacht, zo blijkt. Want PepsiCo koopt datzelfde SodaStream voor 3,2 miljard dollar (2,8 miljard euro).

SodaStream is een Israëlische producent van apparaten waarmee je thuis van je kraantjeswater bruiswater maakt. Via een systeem waarbij koolzuur in water wordt geïnjecteerd, bekom je spuitwater. Extra smaak kan toegevoegd worden met allerlei siropen of concentraten. De verkoop van Sodastream zit stevig in de lift, terwijl PepsiCo zijn markt van klassieke cola ziet inkrimpen.

Cash

Aandeelhouders van SodaStream kunnen rekenen op 144 dollar cash per aandeel. Dat is 11 procent meer dan de prijs vrijdag bij sluiting van de beurs. De overname wordt gesteund door de raden van bestuur van beide ondernemingen, maar de aandeelhouders van SodaStream moeten de deal nog goedkeuren, net als mededingingsautoriteiten.

PepsiCo verwacht de overname tegen begin 2019 te kunnen afronden. Het zal de grootste deal zijn in acht jaar voor het concern, dat ook merken herbergt als Doritos, Lay's, Lipton en Quaker Oats.