Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Petra De Sutter doet gooi naar burgemeesterschap

Petra De Sutter.Beeld Photo News

Petra De Sutter stapt in de gemeentepolitiek. Ze gaat de lijst van Groen trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in de Oost-Vlaamse gemeente Horebeke. 

De Sutter is fertiliteitsarts en professor aan de Universiteit van Gent. Momenteel is ze actief als senator en zetelt ze in de Raad van Europa. Nu kiest ze voor een lokaal engagement: "Ik kan hier niet leven en alleen geïnteresseerd zijn in politiek op de hogere niveaus. Ik wil de vertolking zijn van een progressieve groep in Horebeke." Bij Radio 2 stelde ze mogelijk andere ambities opzij te zetten. "Eventueel moet ik sterk minderen aan de universiteit of zelfs stoppen."

In Horebeke neemt De Sutter het op tegen de langstzittende burgemeester van Vlaanderen, Joseph Browaeys (Volksbelangen). Browaeys is al sinds 1977 burgemeester van de Oost-Vlaamse gemeente. Voor de verkiezingen in 2012 interviewde deze krant de burgemeester. Over pensioen of vakantie wou hij niet praten. "Mijn vrouw houdt de agenda bij. Soms is er een gaatje van enkele dagen, maar meestal zegt ze: je kan niet weg. Te veel eetfestijnen en evenementen waar ik moet zijn." 

Browaeys zal deze gemeenteraadsverkiezingen meer concurrentie krijgen dan in 2012. Toen diende enkel N-VA ook een lijst in. Ze haalden uiteindelijk twee van de elf zetels in de gemeenteraad. De oppositiepartij SAMEN, een kartel van CD&V, sp.a en Groen, kwam vijf jaar geleden zelfs niet op omdat ze het beu waren om in de gemeenteraad toch niet gehoord te worden. Nu komt Groen met een eigen lijst.