Direct naar artikelinhoud
Prijs 2017

El Bachiri wint Prijs van de Gelijkheid voor zijn "Jihad van liefde"

Mohamed El Bachiri roept in 'De afspraak' op tot een "jihad van liefde".Beeld VRT

Mohamed El Bachiri, bekend van Een Jihad van Liefde, wint de Prijs van de Gelijkheid 2017. Met die prijs bekroont de vzw Curieus iemand die zich heeft ingezet voor gelijkheid en verbondenheid. 

Mohamed El Bachiri verloor bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel zijn vrouw Loubna, de moeder van zijn kinderen. Die dramatische gebeurtenis boog El Bachiri later dat jaar om in zijn "Jihad van liefde", een opmerkelijke oproep uitgezonden in het Canvas-programma De Afspraak. Zijn pleidooi voor meer menselijkheid, broederlijkheid en liefde werd miljoenen keren gedeeld en bekeken.

El Bachiri wint Prijs van de Gelijkheid voor zijn "Jihad van liefde"
Beeld rv

"Daarom reiken we met trots voor de Prijs van de Gelijkheid 2017 uit aan Mohamed El Bachiri. Een bijzonder moedige man die al sinds 22 december 2016 - de dag waarop hij ons recht in de camera aankeek en opriep voor een Jihad van liefde - op ons verlanglijstje prijkte als Festivalgast", aldus Curieusvoorzitter Jan Roegiers. "Mohamed kiest voor dialoog in plaats van confrontatie, voor liefde in plaats van polarisatie."

De oproep van El Bachiri werd nadien ook met de hulp van auteur David Van Reybrouck in een boek gegoten. "Met dit boek probeer ik mijn vrouw Loubna onsterfelijk te maken", zei Bachiri daar zelf over.

De prijs zelf wordt op vrijdag 15 december uitgereikt tijdens het Festival van de Gelijkheid in Gent.