Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Zonnecrème belooft factor 50, maar biedt slechts 15

Zonnecrème belooft factor 50, maar biedt slechts 15
Beeld ANP

Daar is de zon, daar is de jaarlijkse zonnecrèmetest van Test-Aankoop. En er is goed nieuws: van alle sprays die de consumentenorganisatie onder de loep nam, kreeg slechts één een slecht rapport. Een heel slecht weliswaar. Hoewel de zonnebescherming van ISDIN factor 50 belooft, geeft hij in werkelijkheid factor 15.

Het zal nog niet voor deze week zijn, gezien de povere weersvoorspellingen, maar binnenkort liggen, fietsen, lopen we met zijn allen weer met ontblote schouders onder de zon. Dan is smeren de boodschap. De zonnecrèmevoorraad voor het hele gezin inslaan bij de apotheek of de supermarkt maakt trouwens weinig verschil. Dat blijkt uit de grote zonnecrèmetest van consumentenorganisatie Test-Aankoop. De sprays die uitgeroepen worden tot ‘beste koop’ en ‘beste van de test’ staan ook op het schap in de supermarkt. 

Alle 14 geteste SPF 50+ crèmes bieden voldoende bescherming. Met uitzondering van één: de spray van ISDIN- die nochtans factor 50 meekrijgt op de verpakking- biedt in werkelijkheid slechts SPF, de sun protection factor, 15.  Diezelfde spray is ook de enige die stoffen bevat die allergieën kunnen veroorzaken. Eén andere, van Uriage, bevatte ook hormoonverstorende bestanddelen. “Een goede zonnecrème biedt bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen”, zegt dermatoloog Isabelle Hoorens (UZ Gent). “UVB doet de huid bruinen, maar ook verbranden. UVA veroorzaakt vooral huidveroudering. Het lijkt alsof UVA minder gevaarlijk is, maar beide dragen bij in de ontwikkeling van huidkanker.” 

Minder goed gecontroleerd

De ISDIN-crème buisde zowel op de test tegen UVB- de SPF- als tegen UVA-stralen, waar hij niet aan het wettelijke minimum voldeed. Dat het net de spray van ISDIN – een merk dat doorgaans enkel bij de apotheek te verkrijgen is en een goede reputatie heeft bij dermatologen – is die de test voor UVB-stralen niet doorstaat en dus de beschermingseisen niet respecteert, verwondert dermatoloog Thomas Maselis. “Straf, want die profileren zich net als hoge beschermingsfactor”, reageert hij. “Dat een zonnecrème er 10 boven of onder zit, is zo erg niet. Maar 50 promoten en 15 geven is een probleem. Als consument moet je kunnen vertrouwen op de verpakking. In principe zijn daar wel controles op, net zoals bij medicijnen. Zonnespray valt echter onder cosmetica en dat wordt veel minder nauwlettend in de gaten gehouden.”

Test-Aankoop heeft de FOD Volksgezondheid op de hoogte gebracht en raadt consumenten af de zonnecrème te gebruiken. “Wie zonnebescherming wil kopen, moet rekening houden met zijn of haar huidtype”, geeft Maselis nog mee. “De meeste Belgen hebben huidtype twee of drie en verbranden, maar worden dus ook bruin. Een factor tussen 15 en 50 volstaat dan. Het is vooral belangrijk om regelmatig – minstens elke vier uur – te smeren. Maar nóg belangrijker is om de schaduw op te zoeken en beschermende kledij te dragen.”