Luister naar

Virtueel de brand ontvluchten

Nieuws
Hoe bereid je personeel voor op bijvoorbeeld een brand? Warp Industries helpt bedrijven interactieve trainingen te maken met virtual reality. Met een VR-bril op kun je zelfs leren wat te doen bij een bankoverval.
Peter van Ammelrooy
maandag 17 december 2018 om 03:00
Thijs de Vries, ceo van Warp Industries.
Thijs de Vries, ceo van Warp Industries. Raymond Rutting

Delft

Een vliegtuighangar is een grote onoverzichtelijke ruimte, met ontmantelde toestellen, losse onderdelen, steigers, apparatuur en werkbanken. Daaruit tientallen mensen veilig laten ontkomen als er brand uitbreekt, is een ingewikkelde operatie. Driehonderd mensen leren hoe ze zich in zo’n noodsituatie uit de voeten kunnen maken, is nog ingewikkelder. KLM besloot vorig jaar een nieuw trainingsmiddel te proberen als alternatief voor het klassikaal staren naar een powerpointpresentatie: virtual reality.

Met hulp van de Delftse start-up Warp Industries bouwde de KLM een app die de onderhoudsmonteurs op Schiphol in een virtual reality(VR)-bril kunnen bekijken. Filmpjes opgenomen met camera’s die 360 graden rondom kunnen filmen, brengen de monteurs in levensechte en levensbedreigende situaties. Door vragen in beeld te beantwoorden kunnen de monteurs laten zien of ze de veiligheidsinstructies kennen – én de vluchtwegen.

feedback

Bedrijven die met Warp Industries in zee gaan, doen het meeste werk aan hun instructie-apps zelf. Het bedrijf biedt een platform waarop klanten het gereedschap vinden om hun interactieve VR-cursussen te maken en die onder hun personeel te verspreiden. De app geeft feedback over de prestaties van elke werknemer afzonderlijk.

Dit laatste is een van de grote pluspunten van een cursus die individueel wordt afgelegd, zegt ceo Thijs de Vries. ‘Als je een massale brandoefening houdt, kom je meestal niet te weten welke mensen linksaf sloegen terwijl ze rechtsaf hadden gemoeten, en waarom ze dat deden. Nu kun je per individu zien wie er de mist inging en daarnaar vragen. Misschien blijkt dan wel dat de vluchtroute die je als bedrijf had bedacht niet de meest logische is.’

kosten besparen

Voordeel van de virtuele ‘speelomgeving’ is dat het een bedrijf kosten bespaart. ‘Als je mensen op cursus stuurt, moeten ze vaak onder werktijd naar een andere locatie reizen, net als de docenten en de acteurs.’ Oefenen op de werkvloer is niet altijd mogelijk. Neem de KLM: ‘De veiligheid bij het onderhoud aan vliegtuigen wordt er bewaakt aan de hand van extreem veel procedures. Trainen aan het toestel is riskant en zou veel te lang duren.’ Met de VR-app kunnen werknemers hun kennis bijspijkeren op rustige momenten, op een realistische nabootsing van hun werkplek.

Een groepscursus heeft als nadeel dat de kennis soms niet altijd beklijft. Misschien omdat mensen het meer als een uitje beschouwen. ‘Of werknemers gaan zich anders gedragen omdat hun chef erbij is’, stelt De Vries.

Bedrijven staan soms nog huiverig tegenover het idee zelf aan de slag te gaan met virtual reality. ‘Niet iedereen weet hoe je moet filmen, laat staan in 360 graden rondom. De apparatuur wordt wel steeds eenvoudiger in gebruik en steeds goedkoper. Je kunt nu al camera’s kopen voor onder de tweehonderd euro.’ In de helft van de gevallen besteden bedrijven het filmen nog uit aan Warp Industries of aan productiebedrijven die hebben laten zien dat ze de techniek onder de knie hebben.

Niet alleen de KLM heeft de weg gevonden naar Delft, waar Warp Industries tussen andere starters kantoor houdt in de broedkamer van de Technische Universiteit. Het bedrijf is nog klein: alle personeelsleden pasten onlangs op het podium bij de uitreiking van de Cor van der Heijden Award voor innovatie ondernemers. Maar in amper twee jaar tijd heeft de start-up bedrijven van grote naam over de vloer gehad als ABN Amro, de BBC, Gazprom en Merck.

evacuatietraining

Een Britse telecomaanbieder was een van de eerste bedrijven die de gereedschapskist van Warp Industries voor iets anders gebruikte dan een veiligheidsinstructie of evacuatietraining. Met assessmentspecialist Cubiks werd een app ontwikkeld waarmee het personeel in de servicewinkels leert om te gaan met moeilijke klanten. ‘De Britse actrice die de boze klant speelt, doet dat erg overtuigend’, zegt De Vries. ‘Je krijgt na een tijdje de neiging om haar maar haar zin te geven. Dat kan natuurlijk niet: werknemers mogen niet zomaar van alles beloven aan klanten. Dat zou de boel onbetaalbaar maken.’

In de app kunnen medewerkers er dan ook voor kiezen om de klant niet langer met fluwelen handschoenen aan te pakken, als die steeds onredelijker en bozer wordt. Een grote mond teruggeven? ‘Waarom niet?’, zegt De Vries. ‘In sommige situaties kan dat zomaar goed uitpakken.’

scenario

Ook om andere redenen is het goed om onwaarschijnlijke scenario’s in een apptraining na te bootsen. Een voorbeeld: niemand die bij een brand de lift neemt. Toch? Borden bij de deuren en in de cabine waarschuwen dat niet te doen.

‘Toch wilde KLM dat scenario in zijn app opnemen, omdat ze bij elke training wel mensen de lift zagen nemen.’ In de app kon de luchtvaartmaatschappij met een nagespeelde scène goed laten zien waarom dat geen goed idee is. ‘Wie toch de lift neemt, raakt opgesloten met twee collega’s die helemaal in paniek raken, terwijl de cabine zich langzaam met rook vult.’

Tot de meest spannende klussen rekent De Vries de cursusapp die een Oostenrijkse bank maakte met de Delftse software. Personeel leert daarmee wat te doen bij een bankoverval. De ABN Amro schafte een app aan om medewerkers alert te maken op oplichters die met mooie praatjes geld naar valse rekeningen laten overboeken. Warp Industries levert ook materiaal dat juist is bedoeld voor bajesklanten. De dienst justitiële inrichtingen gebruikt virtual reality om gedetineerden voor te bereiden op hun tijd achter de tralies.

brandpreventie

Inmiddels zijn de eerste toepassingen verschenen voor een breed publiek. De brandweer Zaanstreek-Waterland ontwikkelde een app voor brandpreventie in huis en het Amsterdam Medisch Centrum bouwde een VR-cursus reanimatie, beide te downloaden voor iPhone en Android-smartphones.

De Vries droomt al van andere toepassingen. ‘Artsen in ontwikkelingslanden hebben vaak niet de mogelijkheden om nieuwe kennis op te doen of nieuwe behandelmethoden te leren. Het zou prachtig zijn als ze dat met een VR-bril en onze software wel kunnen.’ <

Warp Industries

waar Delft

sinds 2017

werknemers 8

jaaromzet 0,5 miljoen euro

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.