Luister naar

Braziliaanse gebedsgenezer verdacht van misbruik

Nieuws
Gebedsgenezer João Teixeira de Faria is zondag door de Braziliaanse politie gearresteerd. Als de aanklachten tegen hem op waarheid berusten, gaat het om het grootste misbruikschandaal in de Braziliaanse geschiedenis.
Rien van den Berg Rien van den Berg
maandag 17 december 2018 om 08:37

Abadiãna

De zaak kwam aan het rollen door het getuigenis van een Nederlandse vrouw, de choreograaf Zahira Lieneke Mous. Zij verklaarde in mei op haar Facebookpagina dat ze misbruikt was door het medium. Inmiddels heeft ook zijn dochter verklaard dat ze door haar vader misbruikt is, en is door zo’n tweehonderd andere vrouwen aangifte gedaan.

Teixeira de Faria (76) is een beroemdheid in zijn land, dankzij een uitzending van Oprah Winfrey in 2012. Zijn bijnaam is João de Deus – Jan van God. ‘Ik genees niemand’, schrijft hij op zijn website, ‘God geneest. [...] Ik ben slechts een instrument in de goddelijke handen van de HEER.’

Eind jaren zeventig streek de spiritist neer in Abadiãnia, een dorp in het binnenland van Brazilië. Elke week komen daar duizenden cliënten naar zijn spiritueel centrum. De man claimt dat de geesten van meer dan dertig overleden mensen bezit nemen van zijn lichaam. Daaronder zijn volgens Teixeira de Faria artsen, maar bijvoorbeeld ook de geest van de bijbelse koning Salomo en die van Ignatius van Loyola, stichter van de orde van de jezuïeten. Naar die laatste heilige heeft hij zijn ‘spiritueel centrum’ vernoemd. Hij claimt dat hij onder invloed van zijn geesten spirituele chirurgische ingrepen kan doen, waarmee hij onder meer kankerpatiënten geneest.

ervaringen

Naar aanleiding van het verhaal van de Nederlandse Zahira Lieneke Mous spoorde de Braziliaanse tv-zender Globo nog tien vrouwen op die soortgelijke ervaringen meldden. Het tv-item leverde een harde ontkenning op door woordvoerders van Teixeira de Faria, maar ook nieuwe aanklachten van meer dan tweehonderd vrouwen, waarop de politie de spiritist sommeerde om zich uiterlijk zaterdag te melden op het bureau. Dat deed hij op zondagmiddag.

Als de aanklachten waar zijn, is volgens NOS-correspondent Mark Bessems sprake van de grootste misbruikzaak in Brazilië ooit. Volgens Bessems speelde de Nederlandse aangeefster Mous een sleutelrol. ‘Zij is de enige die met naam en toenaam durfde praten. En dat is wat nodig is in misbruikzaken: er moet ergens iemand opstaan. En in Brazilië moet je echt wel lef hebben om op te staan tegen zo iemand.’

Mous zelf zegt dat ze beseft dat Teixeira de Faria zo rijk is dat hij mensen kan omkopen. Volgens Bessems is Brazilië bovendien zo vatbaar voor religieuze extremiteiten, dat er nog steeds een harde kern van gelovigen is die ‘João de Deus’ verdedigt. Dat de ‘kliniek’ van Teixeira de Faria financieel in zwaar weer zal komen door de terugval van bezoekers, zal tijdelijk zijn. ‘De spirituele cultuur in Brazilië is zo groot. Dit schandaal zal effect hebben op De Faria, maar of het ertoe leidt dat ook andere gebedsgenezers minder geraadpleegd worden? Nee.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.

Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.