Eerstejaars poseren trots met hun creaties: insectenhotels.© lava

Eerstejaars van Xaveriuscollege stropen mouwen op tijdens tweede Klimaatdag: “Zonder verandering kunnen wij geen toekomst opbouwen”

Borgerhout -

Op het Xaveriuscollege stond donderdag alles in het teken van het klimaat. Tijdens de tweede ‘Klimaatdag’ kregen tweehonderd eerstejaars onder meer uitleg over klimaatverandering. “We leren jongeren hoe ze een verschil kunnen maken”, aldus de directie.

Laurens Van Aert

Het Xaveriuscollege in Borgerhout draagt klimaat al enkele jaren hoog in het vaandel. Op 1 januari 2022 tekende de school in op een klimaattraject van de stad waarmee ze drie jaar lang subsidies krijgen om een klimaatvriendelijke school te worden.

Met de steun van een klimaatcoach en leerkrachten gaan de leerlingen op zoek naar klimaatproblemen en mogelijke oplossingen. In dat kader organiseerde de school donderdag voor de tweede keer een Klimaatdag voor 200 eerstejaars.

“We sporen onze leerlingen aan om zo breed mogelijk na te denken over wat ze zelf kunnen doen om een beter klimaat te creëren”, vertelt algemeen directeur Joos Van Goethem. “Ze denken niet alleen na over hun eigen leefomgeving, maar ook over het globalere niveau.”

Leerkracht Hans Gooris (l) en algemeen directeur Joos Van Goethem (r).© lava

Die inzichten en ideeën komen aan de oppervlakte tijdens een resem activiteiten. “De eerstejaars schrijven onder meer brieven naar ministers, houden zich bezig met ontharding in en rond het schoolgebouw en voeren experimenten uit”, legt de directeur uit. En dat slaat enorm aan”, vult Hans Gooris aan, leerkracht biologie en ecologie.

““Vooral het tegelwippen was tof. Dat is niet alleen leuk, maar zorgt ook nog eens voor extra groen hier. Ik zou het niet erg vinden om hier elke week te staan tegelwippen.””

Seppe (12)

Leerling Xaveriuscollege

“Het is een toffe dag”, bevestigt de 12-jarige Seppe. “Vooral het tegelwippen viel in de smaak. Dat is niet alleen leuk, maar zorgt ook nog eens voor extra groen in en rond onze school. Onze school is al best groen, maar zeker nog niet groen genoeg. Ik zou het niet erg vinden om hier elke week te staan tegelwippen.”

Derdejaars Yade (14) stak hier en daar een handje bij. “Moestuintjes opruimen, pompoenen planten en hagen snoeien”, somt ze op. “Toen ik in het eerste zat, was er van een Klimaatdag geen sprake. Ik ben blij dat we nu met de hele school werken aan een betere wereld.”

Seppe en Yade net na het tegelwippen.© lava

Klasgenoten Anan (12) en Mathisse (13) delen die mening. “Het klimaat is een belangrijk deel van ons leven. Als er geen verandering komt, kunnen we geen toekomst opbouwen”, stelt Mathisse serieus. “Veel mensen maken zich nu nog geen zorgen maar zouden dat beter wel doen”, vult Anan aan. “Gelukkig leren wij op school hoe belangrijk het is om bezig te zijn met het klimaat. Dat proberen we ook uit te leggen aan onze ouders.”

“We willen een leefbare planeet achterlaten voor onze achterachterkleinkinderen”, pikt Seppe in. “Zij moeten dezelfde kansen krijgen als wij. Daarom moeten we er alles aan doen om van de aarde opnieuw een mooiere plek te maken.”

Schepen van Leefmilieu Tatjana Scheck (Vooruit), die een bezoekje bracht aan Xaverius, hoorde dit graag. “Jong geleerd is oud gedaan. Door leerlingen al van jongs af aan op school te wijzen op het belang van het klimaat, wordt het voor hen later een vanzelfsprekendheid om de juiste keuzes te maken.”

En dat is precies wat algemeen directeur Van Goethem betracht. “We proberen zaadjes te planten in de hoofden van leerlingen. Als ze hier na zes jaar afzwaaien, hopen we dat we de jongeren voldoende kennis hebben meegegeven om te weten wat ze moeten doen om een verschil te maken in de wereld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Onderwijs