De federale en lokale politie zullen extra snelheidscontroles houden op de Belgische wegen.
Foto: Belga

Politie houdt opnieuw flitsmarathon: 24 uur lang extra snelheidscontroles

Om 6 uur vanmorgen zijn de federale wegpolitie en de lokale politie van start gegaan met de 20e flitsmarathon. De politie zal 24 uur lang extra snelheidscontroles voeren op de Belgische wegen. De marathon loopt samen met een nieuwe verkeerscampagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Al voor de 20e keer houden de federale wegpolitie en de lokale politie een flitsmarathon, om bestuurders aan te moedigen om zich aan de maximaal toegelaten snelheid te houden. Overdreven snelheden zijn een van de hoofdoorzaken van verkeersongevallen, naast rijden onder invloed en gsm-gebruik achter het stuur.

Dat zulke controles nog steeds nodig zijn, bewees de vorige flitsmarathon in november 2023. Er werden toen 13 rijbewijzen ingetrokken en 6 procent van de gecontroleerde chauffeurs reed te snel. Dat is ruim 1,5 procent meer dan de actie voordien. "Jammer genoeg merken we een stijgende trend in de cijfers van de afgelopen edities", aldus de federale politie.

Bekijk: de flitsmarathon in Turnhout start in een zone 30

Videospeler inladen...

'Jouw snelheid, mijn veiligheid'

De flitsmarathon loopt samen met de nieuwe verkeerscampagne 'Jouw snelheid, mijn veiligheid' van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). "Snelheidslimieten worden nog te veel met boetes geassocieerd", zegt de VSV, die wil benadrukken dat de snelheidslimiet in de eerste plaats een veiligheidslimiet is.

Uit een gedragsbevraging bij 600 Vlaamse bestuurders bleek dat 27 procent het afgelopen jaar een snelheidsboete had gekregen. "Maar gelukkig vond 75 procent van de autobestuurders dat de snelheidslimieten er vooral zijn voor de veiligheid van henzelf en andere weggebruikers."

Ruim een derde van de bevraagden vindt dat de snelheidslimieten te streng zijn. "We willen hen dan ook duidelijk maken dat die limieten zo belangrijk zijn voor je veiligheid", aldus de VSV. "Bij hoge snelheden verkleinen de overlevingskansen van weggebruikers. Dus hoe meer bestuurders zich aan de toegelaten snelheden houden, hoe minder verkeersslachtoffers er zullen vallen."

Campagne met Joris Hessels

Wie regelmatig op de Vlaamse snelwegen rijdt, is de campagneborden 'Jouw snelheid, mijn veiligheid'Ā  waarschijnlijk al tegengekomen. Die hangen er sinds begin april. Daarnaast loopt er ook een campagne online en op de radio.

De campagne van VSV loopt nog tot eind juni.
Foto: Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Tot slot heeft de VSV samen met Joris Hessels een reeks minireportages gemaakt. Ze verzamelden verhalen van mensen die gevaarlijke situaties in hun buurt aankaarten en zich graag willen inzetten om het verkeer veiliger te maken. De campagne loopt tot eind juni.Ā 

Meest gelezen