© AFP

UCI schudt veldritkalender fors door elkaar: geen Wereldbeker meer in Amerika, dubbele weekends en één nieuwe cross

Er kwam de voorbije jaren veel kritiek op de Wereldbeker veldrijden. En de UCI heeft geluisterd. De Internationale Wielerunie maakte vrijdag de kalender voor het seizoen 2024-2025 bekend en dat is er eentje zonder Amerikaanse crossen. Er is ook één nieuwkomer - Oristano op Sicilië - en er staan twee dubbele weekends gepland.

Vincent Van Genechten

Peter Van den Abeele (Directeur Sport bij de UCI) liet in november vorig jaar al weten dat er veranderingen moesten plaatsvinden. Die reactie kwam er nadat steeds meer renners de Wereldbeker, georganiseerd door de UCI en Flanders Classics, lieten vallen. Thibau Nys verkoos bijvoorbeeld de Superprestige in Niel boven de Wereldbeker in Dendermonde. “Ik heb respect voor renners die ervoor kiezen om rust te nemen”, zei Van Den Abeele daarover. “Maar als de Wereldbeker als een speeltje wordt gezien, dan hebben we een probleem.”

UCI-voorzitter David Lappartient ging nog iets verder. “Als een crosser de voorkeur geeft aan een nationale wedstrijd terwijl er een Wereldbeker is, dan rijdt hij de volgende Wereldbeker en dus ook het WK veldrijden niet. De Wereldbeker is geen competitie waar je kan kiezen wat je wil rijden.” Dat schoot dan weer in het verkeerde keelgat bij de renners en de teams. Sven Nys en Jurgen Mettepenningen vroegen daarop om de veertien manches in te krimpen.

De kalender:

© UCI

‘Beschermde crossen’

In vergelijking met vorig jaar vallen de crossen in het Amerikaanse Waterloo, het Franse Troyes en Flamanville en het Italiaanse Val di Sole weg van de kalender. Er staan zo twee Wereldbekerwedstrijden minder op het programma, een beslissing die er komt op vraag van de renners. Die klaagden vorig seizoen geregeld over de (te) drukke kalender. Dublin, Oristano, Hulst en Besançon zijn zogenaamde ‘beschermde’ Wereldbekercrossen. Die term introduceerde de Internationale Wielerunie eind februari. In weekends met ‘beschermde’ Wereldbekercrossen mogen er geen andere internationale crossen op de kalender georganiseerd worden.

De Wereldbeker start pas op 24 november in Antwerpen. De UCI hoopt op die manier toppers als Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock te verleiden om een groter aantal manches af te werken. Vorig jaar waren de eindzeges in de Wereldbeker voor Eli Iserbyt, bij de mannen, en Ceylin del Carmen Alvarado, bij de vrouwen.

Het WK veldrijden gaat volgend seizoen door in het Franse Liévin (31 januari-2 februari).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden