© Jef Wijckmans

Openbaar onderzoek naar nieuwe Isvag-oven gestart

Deze week is het openbaar onderzoek naar de bouw van een nieuwe Isvag-verbrandingsoven gestart. Dat loopt tot 9 december. De Aartselaarse MINA-raad (de milieuraad) kruipt meteen in de pen.

Jef Wijckmans

Na de toestemming voor de verlenging van de exploitatievergunning van de Isvag-verbrandingsoven loopt momenteel de aanvraag voor de bouw van een nieuwe oven. Een eerste aanvraag werd op 3 juli door het departement omgeving onontvankelijk verklaard omdat het onvolledig was. Daarop diende Isvag een nieuwe aanvraag in, die wel ontvankelijk verklaard werd. De volgende stap is een openbaar onderzoek, dat zopas werd geopend en tot 9 december loopt.

“Het gaat om een integer dossier”, zegt woordvoerder Roel Veyt. “We hebben ons huiswerk goed gemaakt. Een nieuwe oven is echt nodig. Het toegevoerde afval daalt niet, integendeel. Zo kregen we het afgelopen jaar 180.000 ton van onze partners, met ook Aartselaar, te verwerken. We moeten nu het openbaar onderzoek afwachten.”

Net als bij de aanvraag tot verlenging van de bestaande oven reageert de Aartselaarse milieuraad negatief. “Naast de eerder vermelde bezwaren tegen de uitstoot van schadelijke gassen, het mobiliteitsprobleem, het verhoogde risico op wateroverlast en de aanval op de habitat van vele planten en dieren, komt er nu nog een visuele catastrofe bij”, zegt voorzitter Ronny Verelst. “De nieuwe oven krijgt een schoorsteen van bijna 100 meter hoog, naast een megalomaan gebouw van 67 meter hoog.”

Het argument dat een warmtenet voor bedrijven in het nabijgelegen Terbekehof van aan de oven wordt aangelegd, kan de MINA-raad niet overtuigen. “Het is de wereld op z’n kop, want afval verbranden wordt nu blijkbaar een middel om energie op te wekken in plaats van een doel op zich.”

Het officiële bezwaarschrift van de MINA-raad zal eerstdaags op hun website te vinden zijn. Iedereen kan via deze weg makkelijk ook een bezwaar indienen.

www.mina-aartselaar.info