© Shutterstock

Al honderden meldingen van grensoverschrijdend gedrag in halfjaar, en één op drie komt van mannen

Eén op de drie meldingen van grensoverschrijdend gedrag wordt gedaan door mannen. Een opvallende conclusie, nu het Vlaams Meldpunt voor Grensoverschrijdend Gedrag ruim een halfjaar bestaat. Maar er is een verklaring voor.

Febe De Brabanter

Eind september werd het Vlaams Meldpunt voor Grensoverschrijdend Gedrag gelanceerd. Al meer dan een halfjaar kunnen slachtoffers, getuigen en beschuldigden die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag er terecht. Het meldpunt luistert naar het verhaal van de melder, en zoekt samen met die persoon naar oplossingen of hulp. Daarmee vult het meldpunt interne meldpunten en andere hulplijnen aan. Sinds de opstart heeft het onafhankelijke meldpunt 421 meldingen gekregen, laat Annick Deblauwe, coördinator van het Vlaams Meldpunt voor Grensoverschrijdend gedrag, ons weten.

Volgens het meldpunt is grensoverschrijdend gedrag “elk gedrag dat jou een onveilig gevoel geeft, of dat nu fysiek of psychologisch is”. Een breed begrip dus, dat een stuk verder gaat dan ongewenst seksueel gedrag. “Bij grensoverschrijdend gedrag denken mensen meteen aan de seksuele component, maar ook psychisch geweld valt niet te onderschatten”, zegt Deblauwe. “Er zijn veel vormen van grensoverschrijdend gedrag waarbij je wil dat het stopt, maar waarbij het niet per se gaat over strafbare zaken. Die mensen kunnen ook bij ons terecht.”

“We kennen allemaal het noodnummer van de brandweer en politie. Maar als iemand iets grensoverschrijdends meemaakt, wat zo alomtegenwoordig is, weet die persoon niet altijd waar die terecht kan”

Annick Deblauwe

Coördinator Vlaams Meldpunt voor Grensoverschrijdend Gedrag

Concreet gaat 10 procent van de meldingen over fysiek geweld, 17 procent over pesterijen en 39 procent over ongewenst seksueel gedrag. De meeste meldingen, zo’n 43 procent, gaan over psychisch geweld. “Dat zijn situaties waarbij mensen bijvoorbeeld geïntimideerd, gekleineerd of bedreigd worden”, verklaart Deblauwe. Wie die procenten optelt, komt al snel uit op meer dan 100 procent. “Heel weinig gevallen ondervinden slechts één vorm van grensoverschrijdend gedrag. Zo zijn slachtoffers van ongewenst seksueel gedrag vaak ook het slachtoffer van psychisch geweld.” (Lees verder onder de grafiek)

Bron: Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

1 op 3 is man

256 van de 421 meldingen zijn afkomstig van slachtoffers. Maar ook getuigen, professionals en zelfs beschuldigden namen contact op met het meldpunt, al zijn die wel in de minderheid. Opvallend, van die honderden meldingen is 36 procent afkomstig van mannen. “Wanneer mannen grensoverschrijdend gedrag melden, gaat dit het minst vaak over ongewenst seksueel gedrag. Psychisch geweld geven mannen dan weer wel makkelijker aan”, legt Deblauwe uit. (Lees verder onder de grafieken)

Bron: Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

Bron: Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

Voor iedereen

Initieel werd het meldpunt opgericht voor grensoverschrijdend gedrag dat plaatsvindt binnen de Vlaamse bevoegdheden, zoals sport en cultuur. Tot nu toe werden vanuit die sectoren 253 meldingen gemaakt. De meerderheid. “We onderhouden een nauwe samenwerking met de sport- en cultuursector en hebben er ook ingezet op marketing, waardoor mensen makkelijker de weg vinden naar het meldpunt”, luidt het bij Deblauwe.

Maar die situaties doen zich uiteraard niet alleen voor binnen organisaties die onder de Vlaamse bevoegdheden vallen, en dat werd al snel duidelijk voor de medewerkers van het meldpunt. “Het is een wijdverspreid probleem”, benadrukt Deblauwe. “Mensen uit andere sectoren hadden duidelijk ook nood aan een dergelijk meldpunt, dus willen we hen ook verder helpen”, zegt ze. Sinds de oprichting ontving het meldpunt 141 meldingen uit de privésector. Twaalf meldingen kwamen uit organisaties die onder de bevoegdheden van de federale overheid vallen, zoals de politie.

Hoe dan ook heeft het meldpunt meer slagkracht bij organisaties die onder de Vlaamse bevoegdheden vallen. “Bij die organisaties kunnen we contact opnemen met de preventiedienst, aanbevelingen doen en zelfs herstelgesprekken opstarten”, verklaart Deblauwe. Ze hoopt in elk geval dat slachtoffers alsmaar meer de weg naar hulp vinden. “We kennen allemaal het noodnummer van de brandweer en politie. Maar als iemand iets grensoverschrijdends meemaakt, wat zo alomtegenwoordig is, weet die persoon niet altijd waar die terechtkan”, zegt Deblauwe.

Bron: Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

Wie nood heeft aan een gesprek kan onder meer terecht op het nummer 0800/13.184 of op de website www.grensoverschrijdendgedrag.vlaanderen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer