donderdag 22 maart 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Advocaat Laurent Arnauts (rechts) kwam gisteren voor de commissieleden de prins verdedigen. BELGA

politiek

Laurent is 46.000 euro kwijt

BrusselPrins Laurent zal 46.000 euro van zijn dotatie verliezen. Van de 13 commissieleden hebben er gisteren in de Kamer 12 het voorstel van de regering goedgekeurd. Laurent probeerde zelf om er met een lagere sanctie vanaf te komen, maar dat is dus niet gelukt. De voltallige Kamer moet hier volgende week wel nog over stemmen.

Wat voorafging: Prins Laurent is in juli 2017 aanwezig op de 90ste verjaardag van het Chinees bevrijdingsleger en tweet daar een foto over van hemzelf in legeruniform. Voor ontmoetingen met buitenlandse autoriteiten moet hij de toestemming krijgen van de regering, maar Laurent heeft niemand verwittigd en lapt dus volgens een boze premier Michel de regels aan zijn laars. In 2013 is de wet op de dotatie namelijk aangescherpt nadat een bezoek van Laurent aan Congo en zijn contacten met Libische diplomaten, al voor een hoop commotie hadden gezorgd. Sindsdien zijn de regels verduidelijkt, zodat Laurent zou weten waar hij zich aan moet houden. De prins heeft die regels ook gevolgd, toch tot vorige zomer.

Advocaat Laurent Arnauts mocht gisteren in het parlement de prins verdedigen. Hij daagde al een half uur te laat op, waardoor het even leek of hij helemaal niet zou komen. Een van zijn argumenten was dat hij stukken te laat had ontvangen en dat de regering twee mails had achtergehouden voor de commissieleden. In die mails had Laurent voorgesteld om met een sanctie akkoord te gaan, op voorwaarde dat die veel kleiner was. De advocaat benadrukte ook dat Laurent al in januari een lagere dotatie had ontvangen. “Nog voor het parlement zich hier over heeft uitgesproken.”

Interne mails

In regeringskringen zijn ze niet opgezet met die uithaal van de advocaat over de achtergehouden mails. Arnauts had blijkbaar in het kader van openbaarheid van bestuur ook alle interne mails opgevraagd over prins Laurent. De officiële documenten heeft hij wel gekregen, maar die interne mails niet. Arnauts had ook allerlei kritiek op de wet die de dotaties regelt. Hij ziet bijvoorbeeld een probleem in het verbod op contacten met buitenlandse gezagsdragers. “Wat is een contact”, vroeg hij zich af. “De wet verbindt juridische gevolgen aan een term uit het dagelijkse leven”. De prins komt ook vaak in kringen waar nu eenmaal nogal veel dergelijke personen rondlopen. Zo wordt hij “permanent een vogel voor de kat”, zei Arnauts.

Wouters

Dertien commissieleden konden zich gisteren uitspreken over de inhouding van 15 procent (van 314.000 euro die hij dit jaar ontvangt) die de regering voorstelt. Van de 13 hebben er alvast 12 voor gestemd. Het is nu aan het voltallige parlement om hierover te stemmen. De fractie van Veerle Wouters (Vuye&Wouters) mocht niet aanwezig zijn in die commissie. “Geen enkele fractie die geen vijf leden telt”, zegt Wouters die zich in het dossier heeft vastgebeten. “Dat die dotatie van Laurent als sinds januari is verlaagd, is een fout”, zegt Wouters. “Die zou intussen al rechtgezet moeten zijn. Maar die hele wetgeving over die dotatie is gewoon dom, ik heb er indertijd samen met Theo Francken nog amendementen voor ingediend, maar die zijn niet aanvaard. In die wet staat ook niets over de procedure die ze moeten volgen. We zijn zeker geen verdedigers van het koningshuis, maar als prins Laurent naar een rechtbank trekt, heeft hij veel kans om gelijk te krijgen. Hij hoeft daarvoor zelfs niet eens naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws