donderdag 22 maart 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Vandeput onder vuur

 BELGA

Defensieminister blijft kalmte bewaren

“Geen moment aan gedacht om stap opzij te zetten”

BRUSSEL/HASSELT“Plezant is het niet wat er allemaal geschreven wordt, maar afgezien van Crombez, zegt niemand dat ik niet de waarheid spreek. Ik sta nog altijd recht in mijn schoenen. Mijn doel blijft om in alle objectiviteit en transparantie van dit land weer een geloofwaardig NAVO-lid te maken. Ja, ik geloof dus nog in het vervangingsdossier. Eerst de twee onderzoeken afwachten die ik bevolen heb. En neen, ik heb nog geen moment gedacht om politiek een stap opzij te zetten. Zo zit ik niet ineen.” Zelfs in het oog van een politieke storm blijft de Hasseltse defensieminister Steven Vandeput merkwaardig rustig.

Waarom heeft u woensdag, samen met stafchef Compernol, een aantal in opspraak gekomen officieren ontmoet?

“Ik wilde eerst de in de commissie vernoemde betrokkenen zelf horen. Ik veroordeel nog niemand. Iedereen krijgt een faire kans in een interne én externe audit die ik gisteren woensdag besteld heb. Daarna zal ik wel beslissen wat moet beslist worden.”

U heeft hen gesommeerd een stap opzij te zetten?

“Laat ik zeggen dat het in overleg gebeurd is. De betrokken officieren beseffen dat de situatie uiterst moeilijk is, dat ze het verdere proces niet in de weg willen staan en dat ze Defensie absoluut willen heropbouwen. Dit is een tijdelijke stap opzij in het belang van het onderzoek en de lopende procedure.”

Maar de procedure ligt toch op zijn gat?

“Neen. Het is absoluut noodzakelijk om door te gaan. We zijn vandaag het kneusje van de NAVO. Ik ga niet mee in de roep van de sp.a om nu plots alle investeringsdossiers stop te zetten. Wat is dan de consequentie? Dat we dan uit de NAVO moeten en een vogel voor de kat zijn in een onveilige wereld? Binnen drie weken verwacht ik de eerste resultaten van de externe audit. Het interne onderzoek zal sneller afgerond zijn. En pas dan zal er ook duidelijkheid zijn hoe het verder moet met de lopende vervangingsprocedure.”

Deze informatie had tot bij mij moeten komen. Geen discussie daarover. Al denk ik niet dat het mijn beslissing ingrijpend zou veranderd hebben Steven VANDEPUT, minister van Defensie
Sommige van uw topofficieren hebben bewust informatie tegengehouden. Dat is onaanvaardbaar.

“Ik ga niet reageren op gelekte mails her en der. De sp.a, die nu zo de mond vol heeft over transparantie, heb ik bijvoorbeeld gevraagd hun informatie in het belang van het onderzoek ter beschikking te stellen. Hebben ze niet gedaan. Tot zover de transparantie van de sp.a.”

“Uiteraard had ik die rapporten moéten zien. Nu wil ik ook weten wie, waar en waarom ervoor gezorgd heeft dat die informatie niet tot bij mij is geraakt. Tegelijk moet de zogeheten klokkenluider weten - als ik dat al zo mag noemen, want binnenkort is die term een beschermd statuut - dat hij of zij dit ook binnen Defensie had kunnen kwijtraken. Mijn e-mailadres is bekend. Er is een ombudsman. We hebben een klachtendienst, een juridische dienst. Kanalen genoeg om eventuele onregelmatigheden te melden.”

Stel nu dat u die rapporten wel gezien had. Ik betwijfel of dat iets zou veranderd hebben. Het hardnekkige gerucht dat het de F-35 moet worden, is nu zowat in de feiten bewezen. Alles wat vervanging kan uitstellen, mag het daglicht niet zien.

“De informatie moest tot bij mij komen. Geen discussie daarover. Al denk ik niet dat het mijn beslissing ingrijpend zou veranderd hebben. Komaan, F-16’s die tot 27 jaar langer zouden kunnen vliegen, dat is toch om te lachen.”

“Heb je die rapporten gelezen? Wat staat daarin? Dat België zuinig en voorzichtig heeft gevlogen met zijn F-16’s en dat we daarom wat langer ermee kunnen vliegen. Omdat er minder slijtage is aan de carrosserie. Maar staat er een woord in over de communicatiesystemen? Neen. Over wapensystemen? Neen. Over radars? Neen. Over operationaliteit? Neen. En over de meerkost? Neen. Als de laatste F-16 met pensioen gaat, zal hij vijftig jaar oud zijn. Wil de sp.a nu echt dat we onze piloten met oldtimers naar de oorlog sturen? De Spitfires van WOII vliegen ook nog in vliegshows. Maar stuur je die daarom naar een oorlog?”

Als de laatste F-16 met pensioen gaat, zal hij vijftig jaar oud zijn. Wil de sp.a nu echt dat we onze piloten met oldtimers naar de oorlog sturen? Steven VANDEPUT, minister van Defensie
De F-16’s doen nog altijd goed hun werk. Vindt zelfs de legertop. De kennis dat ze wat langer kunnen vliegen, geeft ons meer tijd. Prima toch. Waarom heeft u dat zelf niet laten onderzoeken naar recente buitenlandse voorbeelden?

“Maar we hébben dat intern uitgebreid laten onderzoeken. In november 2015 heeft de optie van de verlenging op tafel gelegen. Wat bleek? Dat we 700 miljoen nodig hadden voor de carrosserie en 1,5 miljard voor operationele verbeteringen. Samen 2,2 miljard. Met de toenmalige wetenschap dat Lockheed Martin hoe dan ook het F-16-programma en -ondersteuning zou stopzetten in 2034. 2,2 miljardeuro vind ik veel geld voor een oud toestel dat je uiteindelijk toch moet vervangen.”

Die becijfering komt van dezelfde mensen die informatie voor u achterhouden. Hoe kan u uw mensen nog vertrouwen?

“Ik veroordeel niet voor ik de resultaten van het onderzoek ken. Als er bij mij ingebroken wordt, voer ik ook niet mijn eigen onderzoek, maar laat ik dat door de politie doen.”

U bent beschadigd als baas van Defensie.

“Maar neen. Ik neem mijn verantwoordelijkheid. In juli komt er een NAVO-top aan. We zijn nu al een slechte leerling. Tegen 2024 zou eigenlijk elk NAVO-lid twee procent van het BBP aan Defensie moeten spenderen. Wat we niet zullen halen. En dan zeggen: Sorry. We hebben even wat prul. We gaan wat wachten. Wat voor een figuur slaan we dan internationaal? Laat ons daarom stap voor stap verder gaan. Eerst het onderzoek. En dan weet ik pas in hoeverre het vervangingsdossier gecontamineerd is.”

Heeft u al aan ontslag gedacht?

“Neen. Zo zit ik niet in elkaar. Ik sta recht in mijn schoenen.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws