Polder Proeft combineert ambiance en lokaal lekkers.© Marc Wouters

De Polder Proeft biedt lokale lekkernijen: wat dacht u van Zandvlietse droge worst met biersmaak?

Berendrecht/Zandvliet -

Het erf rond vakantiewoning Monnikenhoeve trok honderden dagjesmensen naar Berendrecht (Antwerpen), waar een kleine twintig lokale bedrijfjes uiteenlopend lokale polderlekkernijen aanboden. Onder hen Carl Theuns van brouwerij CyDrale en chocolatier Ginoti.

Erik Vandewalle

Handbalclub ’t Noorden presenteerde al de zevende editie van De Polder Proeft. “We zijn maar een kleine sport, dus is dit evenement voor ons heel belangrijk”, zegt handbaltrainer Timothy Opowicz. “Het geeft niet alleen naambekendheid, maar zet ook het handbal even in de schijnwerpers. Daarenboven zorgt De Polder Proef ook voor financiële steun van onze club. Vanaf het prille begin werken we samen met vakantiewoning Monnikenhoeve. Vijf jaar geleden breidden we het concept uit met De Polder Cruiset. Oldtimers vertrekken dan in de voormiddag voor een rondrit in de regio en komen ’s namiddags aan in de Monnikenhoeve. Een achtste editie? Reken maar!”

Vel volk.© Marc Wouters

Zandvlietse droge worst

Zandvlietenaar Carl Theuns creëerde eerder al heel wat befaamde streekbieren. De Blote Nek is een gelegenheidsbier voor het gansrijden. De Klos, Samhain en Zandvlietse Pale Ale, kortweg ZPA, zijn andere lokale biertjes die Carl de voorbije jaren brouwde.

Carl Theuns en zijn droge worst.© Marc Wouters

“In deze droge worst gebruikte ik twee van mijn bieren: Klos en Samhain. Die biertjes werden eerst geconcentreerd en de alcohol werd er uitgehaald”

Carl Theuns

Bedenker Zandvlietse droge worst

Nu liet hij tijdens De Polder Proeft de aanwezigen proeven van de Zandvlietse droge worst. Op het eerste gezicht een lekkernij, die je nu niet meteen verwacht van een gediplomeerd brouwer. Carl Theuns geeft uitleg: “Van opleiding ben ik eigenlijk kok. Het is dus niet abnormaal dat ik denk als een kok. Daarom is het niet verrassend dat ik ga experimenteren met andere producten. De Zandvlietse droge worst is daar een voorbeeld van.”

“Als brouwer wil ik natuurlijk ook mijn bieren integreren. In deze droge worst gebruikte ik twee van mijn bieren: Klos en Samhain. Die biertjes werden eerst geconcentreerd en de alcohol werd er uitgehaald. De smaak van de biertjes vind je dan ook terug in de Zandvlietse worst. Vermits ik in de eerste plaats brouwer ben en geen beenhouwer, werk ik samen met de Zandvlietse slager Wannes, waar je de worst kunt kopen. Wannes heeft al een stevige reputatie opgebouwd als leverancier van heel wat erkende streekproducten, waaronder zijn Vlaamsch Rundsgerookt Vleesch en zijn droge worsten.

Ginoti.© Marc Wouters

Chocolatier Ginoti

Ook de Berendrechtse chocolatier Gino Willems, alias Ginoti, was van de partij. Zes jaar geleden besloot hij om zijn passie voor chocolade om te zetten in een eigen eenmanszaak. Hotelschool Stella Maris en PIVA met specialisatie chocolade, is kort samengevat een overzicht van Gino’s schoolcarrière. “Als pas afgestudeerde liep ik even mee bij enkele befaamde topchocolatiers in Antwerpen. Hier heb ik veel geleerd en ondervond ik dat het superleuk is om met chocolade aan de slag te gaan. Maar de arbeidsomstandigheden zag ik niet zo zitten en dus sloeg ik een andere weg in. Veel polderbewoners werken in de haven. Daar zocht ik ook een alternatief en ik vond dat bij BASF. Maar chocolade bleef me beroeren, dus besloot ik om toch een eigen zaak te starten”, legt Gino Willems uit. Bezoekers van de Monnikenhoeve konden bij hem proeven van aardbeien, die met witte of melkchocolade werden overspoeld.

Polder Proeft combineert ambiance en lokaal lekkers.© Marc Wouters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Antwerpen