Direct naar artikelinhoud
Verkeer

Vouwbaar scherm houdt geluid van voorbijrazend verkeer nog beter tegen

Zijn deze geluidsschermen binnenkort verleden tijd?Beeld rv

Het nieuwe geluidsscherm van onderzoekers van de Universiteit van Michigan bestaat uit drie rijen verticale buizen op een vouwbare, aluminium origamiplaat. Door de plaat te vouwen, komen de buizen op verschillende hoogtes en afstanden tot elkaar te staan. De buizen kunnen zo verschillende soorten geluidsgolven tegenhouden.

Tijdens een file heeft het geluid bijvoorbeeld een veel lagere frequentie dan als het rustig is op de weg en auto's kunnen doorrijden. Zware voertuigen zoals vrachtwagens veroorzaken geluid met lagere frequenties dan lichte voertuigen zoals motoren en auto's.

'Iemand kan op een knop drukken of we kunnen een timer in het systeem bouwen die op bepaalde momenten van de dag, bijvoorbeeld tijdens de spits, het systeem activeert.'
Manoj Thota

De onderzoekers testten hun ontwerp met een schaalmodel. Hierop richtten ze lawaai uit een toeter. Een microfoon aan de achterkant van de geluidswand registreerde hoeveel lawaai er te horen was. Zo bleek onder meer dat geluid dat eerst zo'n 1,5 km verder te horen zou zijn, nu nog maar 500 meter verderop hoorbaar was, zo schrijven de onderzoekers in Journal of Applied Physics.

In Nederland staan soortgelijke geluidsschermen al. De Amerikaanse onderzoekers borduren voort op de schermen van het Nederlandse bedrijf Van Campen, die al in Eindhoven staan. Deze geluidsschermen bestaan uit buizen met verschillende lengtes. Het voordeel van deze buizen ten opzichte van de bekende betonnen wanden is dat ze samen een ruw oppervlak vormen en daardoor onder meer de intensiteit van het weerkaatste geluid op de weg verminderen, gemakkelijker te plaatsen zijn en er mooier uitzien. Nadeel is dat deze buizen alleen geluidsgolven met bepaalde frequenties tegenhouden.

De Amerikaanse, verstelbare geluidsschermen moeten dit probleem oplossen, al weten de onderzoekers nog niet precies hoe. Onderzoeker Manoj Thota: "Iemand kan op een knop drukken of we kunnen een timer in het systeem bouwen die op bepaalde momenten van de dag, bijvoorbeeld tijdens de spits, het systeem activeert."

Budget

Het is de vraag of deze origami-geluiddschermen snel in het Belgische landschap te zien zullen zijn. In Nederland is men niet happig. Geluidsadviseur Rene Nota van overheidsinstelling Rijkswaterstaat: "Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen. De geluidsreductie die ze halen, klinkt veelbelovend, maar Nederland hoeft niet doodstil te zijn. Het gaat erom dat we aan de geluidswetgeving voldoen." Nota verwacht dat het vouwbaar geluidsscherm te veel geld zal kosten. "We juichen innovatie toe, maar het effect en de kosten moeten wel in balans zijn."