Ondanks flop en komst van Landa roept Quintana zich nu al uit tot kopman voor Tour 2018

© EPA-EFE+

De stellingen worden al ingenomen bij het Spaanse Movistar. In de marge van de Tourpresentatie liet Nairo Quintana duidelijk verstaan dat hij volgend seizoen als kopman aan de start van de Tour zal verschijnen, ondanks de komst van Mikel Landa.

gvdl

Alejandro Valverde liet eerder weten dat de Tour volgend jaar voor hem niet hoeft. Hij kiest liever voor Giro en Vuelta en laat de Tour aan zijn teamgenoten over. Daar behoort per 1 januari ook ene Mikel Landa toe. Landa maakte tijdens de afgelopen Tour indruk als ploegmaat van eindwinnaar Chris Froome. De Bask leek meermaals met de handrem op te rijden en finishte alsnog vierde op slechts één seconde van Romain Bardet. Kenners zijn ervan overtuigd dat Landa het Froome knap lastig had kunnen maken.

Quintana’s Tour daarentegen was één langgerekte flop. De Colombiaan was slechts een schaduw van zichzelf en arriveerde in Parijs op een naar zijn doen beschamende twaalfde plaats. De reden? Quintana’s entourage wees meteen naar de dubbel Giro-Tour. Want reeds in de Giro - tweede achter Dumoulin - had de kleine Colombiaan diep in het krachtenarsenaal getast. Niet onbelangrijk detail: ook Landa reed de Giro met klassementsambities die gefnuikt werden door een val. Hij won nog wel een etappe en nam de bergtrui mee naar huis.

© BELGA

Dus is het voor de buitenwereld helemaal niet duidelijk wie volgende zomer in de Vendée als kopman aan de start zal staan. Voor Nairo Quintana echter is er geen vuiltje aan de lucht. “Ik zal kopman zijn in de Tour”, verduidelijkte de Colombiaan in Parijs. “Dat is zo al afgesproken met de technische staf, ik zal de juiste renners om mij heen krijgen. Ik weet niet of Mikel (Landa, nvdr) de Tour rijdt. Maar als hij rijdt, voorzie ik geen problemen. Valverde en ik stonden ooit in een vergelijkbare situatie aan de start van de Tour en ook toen kwamen we overeen in het belang van het team.”

Waarom Quintana kopman moet zijn? “Omdat dit een parcours is dat me ligt”, vond hij. “Er moet heel veel worden geklommen en het aantal tijdritkilometers is eerder beperkt. De kasseien? Gevaarlijk maar met specialisten als Bennatti, Ervitti en Rojas aan mijn zijde moet ik in staat zijn de kasseien te overleven.”

Een dubbel Giro-Tour zit er voorlopig niet meer in. “Ik wil de beslissing om de dubbel te rijden niet een fout noemen omdat ik er de juiste lessen uit heb getrokken”, klonk het. “Ik ga volgend seizoen alvast minder wedstrijden op mijn programma zetten met als doel zo fris mogelijk aan de start van de Tour te verschijnen. De Tour winnen? Waarom niet? Chris Froome is te kloppen.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen