© BELGA

Poolse Niewiadoma klopt Vollering en Longo Borghini op de Muur van Hoei en wint haar eerste Waalse Pijl

Katarzyna Niewiadoma heeft voor het eerst de Waalse Pijl gewonnen. De Poolse renster van Canyon//SRAM Racing reed haar mederenster met een verschroeiende versnelling uit het wiel op de Muur van Hoei. Titelverdedigster Demi Vollering knokte zich naar een tweede plek, Elisa Longo Borghini vervolledigde het podium. Ook de Belgen toonden zich: Julie Van de Velde kleurde de vlucht van de dag, Lotte Kopecky was de eerste landgenote op plek vijftien.

sfk

De grote vraag voor de start bij de vrouwen: kon Demi Vollering – de laatste tijd niet in de allerbeste vorm - haar titel verlengen in de Waalse Pijl? Eén zaak was zeker: net als bij de mannen zouden de weergoden ook bij de vrouwen een grote rol spelen in de Waalse Pijl. De titel voor ‘pechvogel van de dag’ ging nog voor de officiële start naar Maaike Coljé. De renster van Arkéa-Samsic kwam in de neutrale zone ongelukkig ten val en zag haar koers in rook opgaan.

Voor de vroege vlucht was het wachten tot de tweede beklimming van de dag: de Côte de Courriere. Onze landgenote Justine Ghekiere zette haar gashendel open, kwam als eerste boven en trok op 100 kilometer van de streep samen met twee mederensters in de aanval.

Lotte Kopecky toonde zich als luxeknecht voor kopvrouw Demi Vollering, die uiteindelijk tweede werd.© BELGA

Ondertussen vervulde Lotte Kopecky haar rol als luxeknecht voor kopvrouw Demi Vollering. De wereldkampioene nam het peloton op sleeptouw en probeerde enkele keren tevergeefs weg te springen. Na de tweede beklimming van de Côte d’Ereffe waren de koplopers eraan voor de moeite. Alles zou weer beslist worden op de beruchte Muur van Hoei.

Daar nam titelverdedigster Demi Vollering meteen het heft in handen met een stevig tempo. Met Longo Borghini en Niewiadoma in het wiel leek een driestrijd de koers te beslissen. Daarin bleek de Niewiadoma veruit de sterkste: de Poolse pakte uit met een verschroeiende versnelling en reed Vollering (tweede) en Longo Borghini (derde) uit het wiel.

De renster van Canyon-SRAM Racing ziet zo eindelijk haar strijdlust beloond worden en schrijft voor het eerst sinds 2019 (!) nog eens een koers op haar naam. Lotte Kopecky eindigde als eerste landgenote op een vijftiende plek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De top-10:

© rr.

© BELGA

© BELGA

© Geert Tresignie (GTG)

* Stephen Williams wint de Waalse Pijl 

* Dylan Teuns en Mattias Skjelmose geven op wegens onderkoeling.

Top-3 Waalse Pijl vrouwen

  1. Katarzyna Niewiadoma
  2. Demi Vollering
  3. Elisa Longo Borghini
Niewiadoma gaat als eerste op de trappers staan, waardoor Moolman moet afhaken. De Poolse rijdt weg van Vollering en Longo Borghini. Na al die top-10 plaatsen gaat ze hier eindelijk is winnen. Vollering wordt tweede, de Italiaanse Longo Borghini derde.
Vollering is zeer zeker van haar stuk en begint op kop aan de laatste keer Muur van Hoei. Kopecky, Labous, Moulman en Longo Borghini zijn mee. Markus moet zich erbij neerleggen. Dit wordt niet haar verhaal. 
Markus begint aan de laatste kilometer met 10 seconden voorsprong. Dit lijkt niet genoeg. 
Markus rijdt als eerste voorbij het 2 kilometer-bord. De laatste loodjes zijn in Hoei ook zeker de zwaarste. 
15 seconden

Er is niet meteen een ploeg die zich geroepen voelt om dit gat toe te rijden en dat voelt de Nederlandse rijder ook. Vijftien seconden heeft ze momenteel. Hier zit misschien wel iets in..
Alles is weer samen. Markus gaat dan maar eens vanuit de achtergrond. Niemand reageert en Markus heeft meteen een aantal seconden beet. Waar strandt haar verhaal? 
Longo Borghini op kop

Longo Borghini rijdt het gat met de twee vroege vluchters zelf toe. Ook Kopecky volgt in de achtergrond. Vollering blijft voorlopig zitten.
Rooijakkers zat daarnet al mee, maar lijkt nog een kogel op zak te hebben en valt opnieuw aan. Het peloton laat haar rijden en volgt zelf al op 30 seconden op het duo voorin.
Veronica Ewers in de graskant

Plots ligt daar een vrouw in de kant. Het is de kopvrouw van EF Education-Cannondale: Veronica Ewers. Terugkomen wordt lastig.
Afvallers

Blanka Vas en Femke Gerritse hebben hun werk gedaan voor Kopecky en Vollering. Ook Lucinda Brand moet afhaken: het is allemaal meer dan logisch. 
Met een dikke minuut beginnen de twee leidsters aan de laatste keer Côte d'Ereffe. Mochten ze alleen boven geraken, zal hun verhaal daarna wel ophouden. 
Kopecky heeft het wiel van haar Nederlandse collega Vollering gekozen om haar naar voren te gidsen. Wie is de kopman van deze twee vrouwen of mogen ze allebei hun gang gaan? 
Het gat dichtrijden

Een makkelijker stuk komt eraan voor Van de Velde en co vooraleer ze de laatste keer Côte d'Ereffe krijgen voorgeschoteld. Daarna volgt meteen de Muur van Hoei. Het peloton kruipt nu wel weer wat dichterbij: twee minuten bedraagt de bonus nog van de vluchters.
De seconden vliegen er zoals verwacht stilaan één voor één af. Van de Velde oogt nog scherp en heeft met haar mede vluchtster nog altijd 2'30", maar stand houden, wordt enorm moeilijk. 
Julie Van de Velde komt nu ook als eerste boven op de Muur van Hoei en ziet haar prijzengeld, of beter gezegd dat van de ploeg, oplopen naar 750 euro. Hartmann heeft de rollen inmiddels moeten lossen en zweeft op 15 seconden. 
In de tegenaanval

We hebben twee achtervolgers die op hun eentje naar de drie leidsters toe proberen rijden. Grace Brown en Pauliena Rooijakkers riskeren de gok en rijden van het peloton weg, dat momenteel op 3'45" volgt van de kopgroep.
Het gat krimpt niet, maar gaat richting vijf minuten. Bij de mannen was dit gereden, bij de vrouwen uiteraard niet. Wanneer valt Vollering, Longo Borghini of misschien wel Lotte Kopecky aan? 
De vrouwen zijn nog lang niet thuis. Daar moet er nog 55 kilometer gereden worden. Een kopgroep van drie heeft daar momenteel een ruime voorsprong van 4'30". In die kopgroep zit ook een landgenote: Julie Van de Velde is samen met Martin en Hartmann gas aan het geven aan het front.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen