Louise leeft zich uit op het Multimovepad met haar mama Rebecca© Stijn de Koning

Eerste multimovepad in Vlaanderen ingespeeld tijdens Buitenspeeldag

Rond Sportpark Hemelrijk in Essen ligt het eerste Multimovepad van Vlaanderen. Tijdens de Buitenspeeldag kwamen kinderen het officieel inspelen. Door de aangepaste toestellen kunnen kinderen met en zonder een beperking beter samenspelen.

Stijn de Koning

Het Multimovepad is 1,2 kilometer lang en bestaat uit acht houten toestellen en natuurlijke hindernissen die de kinderen uitdagen. Het beweegpad is bedoeld voor kinderen tussen drie en twaalf jaar. De gemeente Essen investeerde in totaal bijna 70.000 euro, waarvan 29.250 euro subsidies van de hogere overheid.

Kleine aanpassing, groot verschil

“Het Multimovepad zorgt ervoor dat kinderen met en zonder een beperking beter kunnen samenspelen”, zei Brigitte Van Aert (CD&V), schepen voor sport en G-beleid bij de opening. “Vaak gaat het om kleine aanpassingen die voor grote verschillen zorgen. Denk aan een bredere glijbaan waar je met twee af kan schuiven. Of aan het gebruik van geel-zwarte kleuren wat een beter contrast geeft voor slechtzienden.”

Lia met mama Annelies op de speciale glijbaan© Stijn de Koning

“Wij zijn zeker blij met dit initiatief van aangepaste speeltoestellen”, vertelt mama Annelies nadat ze met haar dochtertje Lia (7) van de glijbaan kwam. “Soms hoop je dat onze maatschappij toch al verder zou staan, maar jammer genoeg bots je nog op veel plaatsen op beperkingen voor een kindje in een rolstoel. Hier kunnen ze zich even uitleven door te glijden of op de houten toestellen te klauteren.”

Schepen Brigitte Van Aert knipte het lintje samen met Lia, Louise, Birthe en Fleur© Stijn de Koning

“Deze plek is fantastisch. Louise (8) genoot er al van dat ze mee het lintje mocht doorknippen en nu van een ijsje mag smullen”, lacht mama Rebecca. “Heel vaak lukt het voor haar niet om in een speeltuin te spelen. De toestellen zijn niet aangepast en de andere kinderen hebben begrijpelijk niet het geduld om haar te laten voorgaan. Hier kunnen ook kinderen met een beperking zich kostelijk amuseren. Het klimrek gaan we zeker uitproberen.”

Tijdens de Buitenspeeldag kon je in Essen ook nog in bomen klimmen, slijm maken en een parcours afleggen in het Hemelrijk. De Hendrik Consciencestraat was omgetoverd tot een echte circusstraat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners