© vgd

Kapotte gsm belandt via Recupel in vreemde handen

Bart Versmissen (38) uit Mol bracht twee weken geleden zijn kapotte smartphone binnen bij het containerpark. “Ik dacht dat mijn gsm zou worden vernietigd, maar toch heeft iemand hem ­weten te stelen.” ­Recupel, dat ­instaat voor de inzameling en de recyclage, ­betreurt het voorval en belooft de zaak samen met de ­politie te onderzoeken.

Saskia Van Gestel

Bart Vermissen uit Mol moest een tijd geleden een nieuwe smartphone kopen. “Door waterschade startte de oude niet meer op”, vertelt hij. “Ik heb hem binnengebracht bij een winkel, maar hij kon niet meer hersteld worden.”

Bart bracht het toestel op 8 maart dan maar naar het containerpark van Mol. “Ik heb de oude smartphone in de ­Recupelbak gegooid en daarmee was hij definitief verleden tijd. Of dat dacht ik toch. Tot ik op 20 maart op mijn nieuwe gsm een bericht kreeg dat iemand uit Grobbendonk mijn ­account probeerde te hacken. Ik ontkende dat ik deze persoon was en besteedde er verder geen aandacht aan.”

De spullen van Bart zijn zeer goed beveiligd en daarom kon de ­persoon niet zomaar inloggen. Maar het incident kreeg nog een staartje. “Tot mijn grote verbazing kreeg ik op mijn privémail een vraag van iemand uit Grobbendonk om hem te helpen bij het inloggen op mijn oude smartphone”, zegt Bart. “Ik heb meteen gevraagd hoe hij aan dat toestel kwam. Hij beweerde dat hij het van twee mannen uit Westerlo had gekregen. Nadien zei hij dat hij géén gsm had en maandag (gisteren, red.) zei hij dan weer dat hij de gsm had teruggebracht.”

Schending privacy

De politie van Mol werd op de hoogte gesteld van de feiten. “Zij vertelden me dat ze niets konden doen omdat ik mijn oude gsm vrijwillig had ingeleverd bij Recupel”, vertelt Bart. “Nochtans gaat het hier wel om schending van mijn privacy. Iemand bekijkt mijn gegevens en stuurt me zelfs mails op mijn privéadres. Ik ben niet actief op Facebook of op andere sociale media, dus dan vraag ik me af waar die man mijn gegevens vandaan haalt.”

Bij Recupel betreuren ze het incident. “Alle ingezamelde apparaten worden via een chauffeur naar het IOK-overslagstation gebracht”, zegt persverantwoordelijke Annelies Evens van Recupel. “Van daaruit vervoert een transporteur alles in boxen naar de verwerkers. We proberen ervoor te zorgen dat spullen de keten van inzameling tot verwerking niet kunnen verlaten, maar blijkbaar is er ergens een lek. Het toestel van Bart werd gestolen vooraleer alle data kon verwijderd worden.”

Het traject dat de gsm heeft gevolgd, zal samen met de politie worden onderzocht. “Op basis daarvan zullen we de procedures herbekijken en maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat zoiets niet meer voorvalt”, zegt Evens nog. Maar het vertrouwen in Recupel is bij Bart wel weg. “Ik lever nooit nog een gsm binnen op het containerpark”, zegt hij. “Ik ben milieubewust, maar in dit geval gooi ik mijn gsm nog liever in de grijze bak. Dan ben ik zeker dat het toestel vernietigd wordt.”