VOORBESCHOUWING. Een miniversie van de Strade Bianche, dat moet als muziek in de oren klinken van Tadej Pogacar

Dinsdag hadden we met de Capo Mele een snuifje Milaan-Sanremo, nu krijgen we wat Strade Bianche-vibes die de klassementsrenners wel meer stuipen op het lijf zal jagen dan de gevaarlijke finale naar Andora. Doet Tadej Pogacar er op de sterrati een schepje bovenop? Dat zit er dik in.

Hugo Coorevits

Kort:

Start: om 12.45 uur

Aankomst: om 17.45 uur

Afstand: 180 km (defilé van 4 km)

Het parcours:

Met 2233 hoogtemeters over 180,2 kilometer is dit een best pittige etappe, gelardeerd met een drietal sterrati-stroken die allemaal de laatste 35 kilometer liggen. Vooral zone één (4,4 km) en twee die elkaar opvolgen en eindigen in Grotti kunnen voor chaos en verschil zorgen. Zone twee is een regelrechte onverharde klim van 4,8 kilometer, die gecatalogeerd staat als colletje van vierde categorie. Diep in de finale is er ook nog de onbekende gravelstrook van Pievina die 2,4 kilometer lang is. In totaal dus 11,6 km onverhard. De eerste zone ligt op een kleine 50 km van de streep in Rapolano Terme. Na de laatste strook gaat het ook nog goed bergop. En zeggen dat de ellende al na 70 km begint wanneer het peloton naar Volterra moet klimmen. Daarna gaat het doorlopend op en af. De eerste twee stroken zijn ook de eerste twee die de Strade Bianche ook elk jaar opneemt.

De tussenspurt ligt in Casole d’Elsa dat aan het einde ligt van een zone die tien kilometer bergop gaat. De Intergiro is gepland in Monteroni d’Arbia en de laatste spurt ligt aan het einde van de derde en laatste strook sterrati. Vanaf daar naar de finish is het nog 15,5 kilometer, maar de renners moeten wel nog over een ‘Muur’. Eén zaak is zeker: er zullen in Toscane mooie plaatjes kunnen geschoten worden.

Onze sterren:

De benen van Tadej Pogacar zullen kriebelen. Net zoals de Strade Bianche voor de Sloveen één groot pretpark was, moeten de glooiende hellingen van vandaag ook een speeltuingevoel geven. Is Bardet voldoende hersteld van zijn maagproblemen die hem in het openingsweekend parten speelden, dan kan hij op dit soort witte wegen ook uitpakken. Terwijl Alaphilippe revanche kan nemen op zijn mislukte Strade Bianche die hem een breuk opleverde die heel zijn voorjaar om zeep hielp. De punchers zijn dit keer aan zet. We hadden daar normaal ook Christophe Laporte bijgezet, maar na die val van gisteren lijkt Attila Valter eerder de man die voor Visma-Lease a Bike iets kan ondernemen.

*** Tadej Pogacar

** Romain Bardet, Geraint Thomas

* Julian Alaphilippe, Alexey Lutsenko, Jhonatan Narvaéz

Dit zijn de sleutelmomenten:

Klassementsrenners als Daniel Felipe Martinez of onze Cian Uijtdebroeks zullen blij zijn als deze etappe zonder ‘ongelukken’ of groot tijdsverlies is aangevinkt. De laatste vijftig kilometer kan het overal gebeuren, maar indien er toevallig nog iemand in de buurt van Pogacar zit, is het voldoende dat hij op de Muur van Serre di Rapelloni zijn vleugels uitslaat. De helling is 1200 meter lang, maar loopt gemiddeld 8,4 procent op met een uitschieter van 20 procent bij het ingaan van de laatste tweehonderd meter. Van het begin van de klim tot de finish is het 5,4 kilometer. De laatste 450 meter loopt het ook nog eens 6 procent omhoog.

Een miniversie van de Strade: een kolfje naar de hand van Tadej?© AP

Dit moet u nog weten:

* De Giro start eigenlijk in Viareggio, de badstad van de bootbouwers, maar om het allemaal wat meer swing te geven is de verzamelplaats in Torre del Lago Puccini, met uitzicht op het Massaciuccoli-meer.

* In Toscane worden de trainingswegen van de lokale renners genomen, als een soort pelgrimstocht.

* Klassieke muziek speelt verder nog mee in deze etappe, want er wordt vrij snel in de etappe door Lajetico gereden. Dat is de geboorteplaats van Andrea Bocelli.

* Met deze etappe wil organisator RCS ook de gravelwegen in de brede regio rond Siena promoten.

* Rapolano Terme, waar de zesde etappe eindigt, is dan weer een kuuroord waar al bij al 5300 mensen wonen. Maar ooit verbleef Giuseppe Garibaldi er in één van die thermenhotels. En da’s een Italiaanse generaal en politicus die in de jaren 1800 bij de eenmaking van Italië een heel belangrijke rol speelde. Het routeboek van de Giro is nu eenmaal de ‘Garibaldi’. Het is een begrip onder de volgers.

* Het wordt opnieuw een mooie dag met temperaturen rond de twintig graden. Het enige probleem is dat er onderweg wel een stevige wind kan staan die het peloton in waaiers kan doen uiteenvallen. Vooral de eerste zeventig kilometer kan dat toestanden opleveren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen