Europol haalt IS-propaganda uit de lucht

© Photo News

Europol heeft op 25 en 26 april een grote actie gehouden tegen de propagandamachine van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

jvt

Het doel was de stroom van IS-propaganda voor ‘onbepaalde tijd’ te verstoren. ‘Met deze actie tegen de grote mediakanalen van IS, zoals propagandaknaal Amaq, hebben we het vermogen van IS om terroristisch materiaal uit te zenden en te publiceren ondermijnd.’

België, Bulgarije, Roemenië, Canada, Frankrijk, Nederland, de VS en Groot-Brittannië waren bij de actie betrokken. Er werden al servers in beslag genomen en buiten werking gesteld in Bulgarije, Frankrijk, Roemenië, Nederland, Canada en de Verenigde Staten, zo meldt het federaal parket.

‘Met deze operatie hebben we een groot gat geslagen in de capaciteit van IS om online propaganda te verspreiden en jonge mensen in Europa te radicaliseren’, zegt Rob Wainwright van Europol.

Ook in 2016 en 2017 vielen politiediensten van verschillende landen al de webinfrastructuur van IS aan. De servers die in 2017 door de Guardia Civil in beslag genomen werden, hebben toen tot de identificatie van geradicaliseerden in meer dan honderd landen geleid.