Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Drama in Anderlecht: paars-wit is doodziek, en de lijfarts lijkt niet te kunnen helpen

Paniek in de zestien van Anderlecht. Najar (7) en Milic proberen Zagreb-spits Petkovic het scoren te beletten.Beeld BELGA

In het Constant Vanden Stockstadion ligt een doodzieke patiënt. Zijn lijfarts wordt niet meer in staat geacht te kunnen helpen, de lokroep om hem te vervangen klinkt luidop. Wat nu?

en

Het Astridpark was leeg. Voor Europees voetbal notabene, de bestaansreden van RSCA. Het vroege aanvangsuur als verontschuldiging. Ach wat, voor welke Anderlecht-speler zou een liefhebber desnoods om 21 uur dezer dagen nog zijn huis uit komen?

Bubacarr Sanneh? De man van 8 miljoen. Je geraakt hem nu niet kwijt op bol.com. We hebben overwogen om een letter toe te voegen aan deze domeinnaam, maar onze opvoeding heeft geleerd om respect te tonen voor de mensen. Sanneh moet beter kunnen, want de technische staf vond hem in Trnava uitstekend. Betreft het gewoon een vertrouwenscrisis? Zoals bij Najar. En Dimata. En Santini.

De strafschopovertreding van Ognjen Vranjes, die de 0-1 inluidde, en zijn tackle na tien seconden in de tweede helft, wat hem rood opleverde, heeft niets te maken met vertrouwen. Het is een gebrek aan die substantie die zich tussen de oren bevindt.

Verkeerde man op verkeerde plaats

Meteen is twee derde van de verdediging opgesomd. De derde heet Antonio Milic, een gewezen kustboy. En met die drie heerschappen moet coach Hein Vanhaezebrouck voetballen van achteruit? Inschuiven met de bal, kantelen, een linie overslaan, dat is allemaal te veel voor deze spelers. Vanhaezebrouck is inderdaad de verkeerde man op de verkeerde plaats. Anderlecht heeft een defensie om die neer te zetten in het eigen strafschopgebied, niet om dominant te zijn. René Weiler, kom terug...

Op het middenveld heeft Yevhen Makarenko iedereen verblind in de eerste twee wedstrijden tegen Kortrijk en Oostende. De twee KV's, dat is zijn niveau. In Europa moet Sven Kums altijd spelen, maar die is de weg kwijt. Normaal, zeker? Kums miste de hele voorbereiding.

Resten Trebel, die zijn best doet, Bakkali, die ook zijn best doet, en Amuzu, die... zijn best doet. De enige die stilaan ruim boven elke verdenking staat, is doelman Thomas Didillon. Kwaliteit en persoonlijkheid. Hij hield Anderlecht gisteravond in de wedstrijd.

Coucke en Devroe zullen Vanhaezebrouck wellicht een dezer dagen ontslaan. De naakte cijfers als alibi voor hun eigen fouten

Paars-wit opende goed, werd toen koud gepakt door de dubbele fout van Najar en Vranjes en liep daarna achter de feiten aan. Het had 0-3 na een halfuur kunnen zijn. De jongens wilden wel, ocharme, maar er is voor een man niets zo aandoenlijk als verder willen springen dan je stokje reiken kan. Twintig minuten voor het einde viel het doek. Gojak knalde met een afgeweken trap de 0-2 voorbij Didillon. Dinamo Zagreb is een goede ploeg.

De cijfers liegen niet: 0 op 6 en een doelsaldo van -3. En toch is er nog een sprankeltje hoop voor paars-wit. In het seizoen 2010-2011 startte het in de Europa League even slecht, met nederlagen tegen Zenit Sint-Petersburg (1-3) en Hajduk Split (1-0), maar wist het zich op het nippertje alsnog te plaatsen voor de zestiende finales. Daar zou het avontuur eindigen met nederlagen tegen Ajax.

Dury genoemd als nieuwe trainer

"We scoren niet, maar ik heb al alles geprobeerd", baalde Vanhaezebrouck na de match. "Ik heb geen andere spelers meer. De jongens op de bank zijn middenvelders. Andere spitsen heb ik niet. Het is voortdoen met de jongens die we hebben."

Anderlecht kwam in zijn laatste zes wedstrijden vijfmaal niet tot scoren. Het telt vier goals in de laatste acht duels. Waarop wacht analist Geert De Vlieger om op Twitter de overtreffende trap van 'crisis' af te kondigen? Het is allemaal de schuld van Hein. Hij kan er geen pepernoot van. Er schuilt meer voetballend vermogen in de selectie dan eruit komt. Francky Dury zal het veel beter doen. Een driemansdefensie is uit de mode. En alle analisten van Play Sports zijn betere trainers, ook die zonder job en in 1B.

Preses Marc Coucke en sportief manager Luc Devroe zullen Hein Vanhaezebrouck wellicht een dezer dagen ontslaan. Omdat bestuursmensen altijd wachten tot dat moment waarop de naakte cijfers, met de steun van de vox populi, het perfecte alibi kunnen vormen voor hun eigen fouten.

In de negentigste minuut wisselde Vanhaezebrouck Dimata door Lawrence. Hij ging voor zijn dug-out en de eretribune staan. Last man standing. Apocalyps in een leeg stadion.