© AFP

Onderzoek naar incident met Joost Klein afgerond: Zweedse politie wil niets lossen over camerabeelden

De politie in Zweden wil niet ingaan op de vraag of zij camerabeelden heeft gekregen van het incident waarbij de Nederlandse zanger Joost Klein donderdagavond betrokken was. Dat laat een woordvoerder zondag weten. “Die vraag maakt deel uit van het onderzoek”, aldus een woordvoerder.

mts
Bron: BELGA

Joost Klein werd zaterdag gediskwalificeerd voor het Eurovisiesongfestival omdat hij een cameravrouw van het songfestival zou hebben bedreigd. Volgens AVROTROS, de Nederlandse deelnemende omroep, maakte Klein een “dreigende beweging naar de camera” nadat hij meerdere malen had gevraagd of ze wilden stoppen met filmen. De European Broadcasting Union (EBU), die het songfestival organiseert, besliste om Klein vanwege de aanklacht van de vrouw uit te sluiten.

De politie in Zweden rondde het onderzoek inhoudelijk af en draagt het dossier op korte termijn over aan het Openbaar Ministerie, aldus de politie op zondagochtend. Daar moet dan worden beslist of er verder actie wordt ondernomen tegen Klein. Dat kan nog weken duren, aldus de politie en het Openbaar Ministerie. De politie meldt dat Klein ondertussen Zweden gewoon mag verlaten. “Hij wordt op geen enkele manier belemmerd in zijn bewegingen”, stelt een woordvoerder.

AVROTROS en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) hebben protest aangetekend tegen de diskwalificatie. De cameravrouw wilde niet met Klein in gesprek. Volgens de EBU heeft de cameravrouw een andere visie op wat er gebeurd is, maar de organisatie gaf daarover vooralsnog geen details.

De Nederlandse Songfestivaldelegatie keert vanmiddag terug huiswaarts uit Zweden, maar Klein zal niet in het vliegtuig zitten met de rest van de entourage. Of hij nog in Zweden is, laat de Nederlandse omroep AVROTROS in het midden. Er komt in ieder geval geen persmoment, hoewel dat gebruikelijk is na afloop van het Songfestival.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer