Letterkapper Karin Truyts aan het werk.© JAA

Kunstenaars ontvangen heel wat nieuwsgierigen in hun atelier

Schilde/Halle/Wijnegem -

Een tiental beeldend kunstenaars uit Schilde, Wijnegem en Halle namen het voorbije weekend deel aan het landelijk georganiseerden evenement Atelier in Beeld. Samen met de gemeente Schilde hadden letterkapper Karin Truyts en beeldhouwers Luc Lingier een prachtige fietsroute uitgestippeld langs hun en andere ateliers.

Jan Auman

Kunstenaar Luc Lingier uit Schilde deed niet alleen een ‘warme oproep om massaal in te schrijven voor Atelier in Beeld’, maar kwam ook met het idee om een fietsroute uit te stippelen. “Een groep heeft meer impact dan een individu. Hoe groter de groep open ateliers, hoe groter de motivatie van potentiële bezoekers om langs te komen. De verplaatsing wordt de moeite waard, want er is veel te zien”, had Luc goed bekeken.

Dertien kunstenaars, verdeeld over tien ateliers gaven gehoor aan Lucs oproep en sloegen samen met de gemeente Schilde de handen ineen. Het resultaat? Een prachtige fietsroute door de groene gemeentes Schilde, Wijnegem en Halle, bestaande uit één grote fietsroute of twee kleinere lussen van elk 15 kilometer, die je langs de verschillende ateliers leidde

Karin Truyts toverde haar vroegere garage aan de August Dierickxlaan intussen jaren geleden om tot letterkapatelier. “Ongeveer 30 jaar geleden ben ik begonnen met een cursus kalligrafie. De eerste stappen in een wereld van letters en cijfers op papier, met pen en inkt. En route en geïnspireerd door mijn grote voorbeeld Maud Bekaert ruilde ik de pen in voor een hamer en een beitel en het papier voor steen”, aldus de gastvrouw tijdens een demonstratie.

Letterkapper Karin Truyts met één van haar afgewerkte werken: Supercalifragilisticexpialidocious, naar ‘Mary Poppins’.© JAA

Grafsteen

Typografie is een constante in ons leven. Vaker onbewust dan bewust. De schijnbaar oneindige manieren waarop de letters van het alfabet nog steeds worden ontworpen, bedacht en vormgegeven is een constante bron van genot en verwondering. Letterkappen is een eeuwenoud ambacht met verschillende toepassingen een grafsteen, een huisnummer, een persoonlijke tekst, een geboortesteen....telkens anders en altijd uniek. Ik maak gebruik van bestaande lettertypes zowel als eigen ontwerpen.

Karins letters sieren niet alleen tuinen en voorgevels, maar ook grafstenen, tot op het Schoonselhof toe. Ook het werk van de van oorsprong West-Vlaamse beeldhouwer Luc Lingier is overal te lande terug te vinden. Hij bouwde een ruime technische ervaring op als steenhouwer/beeldhouwer in de restauratiesector. Hij was ook leraar in het kunstonderwijs en docent natuursteenbewerker.

Luc Lingier in zijn atelier tussen enkele van zijn werken.© JAA

Hoop en verlangen

“In mijn sculpturen combineer ik vaak steen met andere materialen. Recente werken, zoals mijn suggestieve bootvormen, verbeelden een middel tot verplaatsing of transformatie. Dit kan in een reële wereld of in een imaginair universum. “Hoop op” en “verlangen naar” zijn centrale gedachten bij het maken van mijn werken. Ze verwijzen kritisch naar actuele situaties of nodigen uit om te fantaseren over een eigen droomwereld”, aldus Luc in zijn open atelier aan de Goudbloemlaan.

Andere deelnemers waren Erna Devos en Suzanne Philipsen (keramiek, schilderen), Astrid van Drie en Daan van Drie (grafiek), Anna van der Kaaij (schilderen), Pieter Gellings en Olga Pelgrim (beeldhouwen, schilderen, vilten, fotografie), Ignace Bauwens (schilderen), Sven Van der Stappen (beeldhouwen, letterkappen), Ingrid Van der Heyden (beeldhouwen, mixed media, schilderen, tekenen, textiel) en Christel Rapier (installaties, mixed media, schilderen).

www.letterkapatelier.be

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners