Wat als... Lukaku stopt na EK 2020? Deze jongens staan (hopelijk) klaar om zijn rol over te nemen

© AFP

Romelu Lukaku kondigt aan dat hij na het EK in 2020 stopt als Rode Duivel. De Belgische nationale ploeg dreigt daarmee zijn nationale topschutter op veel te jonge leeftijd al kwijt te spelen. Wat nu gedaan? Is er iemand die de rol van de huidige aanvalsleider van de Rode Duivels kan overnemen op termijn?

Gert Gysen

Michy Batshuayi (24)

Club: Valencia

De enige speler die bij de Rode Duivels nog vaker scoort per minuut dan Romelu Lukaku. Batshuayi scoort voor de nationale ploeg om de 78 minuten, Lukaku ‘slechts’ om de 109 minuten. Op dit moment lijkt hij de gedoodverfde opvolger voor Big Rom. Met zijn 24 jaar is Batsman nog vrij jong, maar tegelijk is hij al best ervaren. Hij scoorde al op het afgelopen WK in de wedstrijd tegen Tunesië en wordt momenteel uitgeleend door Chelsea aan Valencia. Hij heeft het potentieel om op termijn ook uit te groeien tot de spits van Chelsea, dat bewees hij met zijn succesvolle uitleenbeurt aan Dortmund vorig seizoen.

Christian Benteke (27)

Club: Crystal Palace

Binnen twee jaar is Christian Benteke nog steeds geen dertig jaar en dus nog makkelijk een paar jaar inzetbaar voor de nationale ploeg. Tot een dikke twee jaar geleden kreeg Big Ben zelfs nog de voorkeur op Lukaku bij de Rode Duivels, maar een moeizaam seizoen bij Liverpool, een jaar met slechts drie goals bij Crystal Palace en een gemist WK hebben de rollen helemaal omgekeerd. Benteke werd door Roberto Martinez al niet geselecteerd voor het WK in Rusland. Dus werd Benteke nu al niet meer als goed genoeg ingeschat. Het valt af te wachten of daar de komende jaren verandering in komt.

© Photo News

Divock Origi (23)

Club: Liverpool

Hij zit momenteel een beetje in het sukkelstraatje bij Liverpool, maar qua potentieel is Divock Origi zeker een speler die zich op termijn terug in de gunst van bondscoach Roberto Martinez kan spelen. Zijn uitleenbeurt aan Wolfsburg was geen onverdeeld succes en momenteel zit Origi zelfs niet in de wedstrijdkern van Liverpool. Maar mogelijk maakt hij nog een stap naar een andere club waardoor hij zich opnieuw kan bewijzen. De niet-selectie voor het WK in Rusland was een klap voor Origi, maar als hij op regelmatige basis speelt én zijn niveau haalt, is hij zeker één van de kandidaat-opvolgers voor Lukaku.

Landry Dimata (20)

Club: Anderlecht

Hij is voorlopig nog de spits van de nationale beloftenploeg, maar zijn huidige vorm bij Anderlecht zou daar misschien wel snel verandering in kunnen brengen. Dimata wordt momenteel door Wolfsburg uitgeleend aan Anderlecht. De Congolese Belg heeft alles om in de voetsporen te treden van Lukaku. Bij Anderlecht zit hij momenteel al aan vier doelpunten en als hij zich zo blijft ontwikkelen, maakt Dimata al kans op de selectie voor de Rode Duivels nog voor Lukaku er in 2020 mee ophoudt. Hij is ook erg vergelijkbaar met Lukaku. Hij is even zelfbewust, kende net als zijn grote voorbeeld een moeilijk eerste seizoen in het buitenland (Lukaku bij Chelsea, Dimata bij Wolfsburg) en is al bijna even snel.

© Photo News

Obbi Oulare (22)

Club: Watford

Hij is na Landry Dimata de andere spits bij de nationale beloften. Al kan Obbi Oulare op dit moment minder adelbrieven voorleggen dan zijn collega van Anderlecht. Oulare is al twee jaar ouder, maar wordt momenteel in zijn carrière geremd door blessures. Vorig seizoen werd hij door Watford uitgeleend aan Antwerp. Als hij speelt, zie je meteen het potentieel dat hij heeft. Maar het probleem is op dit moment in zijn carrière dat Oulare te weinig speelt. Hij viel vorig seizoen drie keer uit met een langdurige blessure. Op dit moment is hij ook nog steeds geblesseerd en is het hoogst onzeker waar zijn toekomst ligt. Hij is nog steeds eigendom van Watford, maar Antwerp heeft opnieuw interesse om hem over te nemen. Als hij fit kan blijven, is hij op termijn een potentiële opvolger voor Lukaku. Maar dat is ook een beetje zijn probleem.

Aaron Leya Iseka (20)

Club: Toulouse

Net als Oulare en Dimata speelt Leya Iseka momenteel bij de Belgische nationale beloften. Het kleine broertje van Michy Batshuayi speelt sinds deze zomer bij Toulouse in de Franse Ligue, waar hij op speeldag 1 alvast een basisplaats kreeg in de wedstrijd tegen Marseille. Vorig seizoen maakte Leya Iseka negen doelpunten in 32 wedstrijden voor Zulte Waregem. Als hij zich in de Franse hoogste klasse op dezelfde manier kan blijven ontwikkelen, dan maakt hij op termijn ook kans op een selectie voor de Belgische nationale ploeg.

Meer over Romelu Lukaku

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video