Musea

Luc Tuymans maakt fresco voor Louvre

Luc Tuymans.© Eric Garault/Pascoandco

Luc Tuymans kreeg van het Louvre de opdracht om een fresco te schilderen. Het vierluik L’orphelin zal er één jaar te zien zijn. Het verschijnt in de Rotonde Valentin, in de buurt van de Vlaamse meesters.

gvds

Jan Fabre en Wim Delvoye waren er eerder al te gast, deze maand gaat Luc Tuymans aan de slag in het Louvre. Hij zal er een vierdelige fresco-cyclus aanbrengen. Met het werk dat hij in situ realiseert, markeert het Parijse museum “de terugkeer van de daad van het schilderen binnen en op de muren van het Louvre”, aldus een persmededeling.

Tuymans is niet aan zijn proefstuk toe met deze opdracht. Bij tal van gelegenheden realiseerde hij al tijdelijke muurschilderingen. Voor het MSK in Gent schilderde hij in 2017 zijn eerste fresco, dat tot de vaste collectie van het museum behoort. Arena is geïnspireerd door het oeuvre van Francisco Goya en gebaseerd op een ouder werk uit 1978.

© Luc Tuymans en David Zwirner

Zoals gewoonlijk heeft Tuymans ook dit keer voor beelden gekozen die hij in zijn archief bewaart en daarna bewerkt. Drie van de beelden stellen het schoonmaken van het schilderspalet voor, met de pigmenten die er zich op bevinden. Het vierde deel, dat de titel van de cyclus inspireerde, is een reconstructie van een werk dat Tuymans in 1990 schilderde en dat verloren ging. Het toont de achterkant van een poppenhoofd, met een open nek.

L’orphelin (‘De wees’) verwijst naar het museum als een ‘school voor het oog’, een inspiratiebron voor kunstenaars door kunstenaars, een plek waar academiestudenten passeerden om kopieën te maken. Het museum is, aldus Tuymans, “een creatief territorium dat vandaag nog springlevend is”.

De vierdelige cyclus zal zich op ooghoogte bevinden. Zo roept hij, net als schildersezels, een ervaring van schilderen op die direct, frontaal en vluchtig is.

L’orphelin is een tijdelijk werk. In mei volgend jaar wordt de rotonde herschilderd en “teruggegeven aan de collecties van het Louvre”. De zaal, de Rotonde Valentin die genoemd is naar de schilder Valentin de Boulogne, bevindt zich tussen de vleugels Sully en Richelieu. Jarenlang was op deze plek ook de beroemde cyclus De vier seizoenen van Nicolas Poussin te zien.