Dochter schakelt huurmoordenaar in: adoptiemoeder moet “weg” om schulden te betalen

Haar droom om een succesvolle supermarkt uit te baten, draaide uit op een financiële nachtmerrie. Om haar schuldenberg te ­kunnen wegwerken, bedacht Annick V. uit Hoeilaart een duister plan: ze zou haar adoptiemoeder laten vermoorden, zodat ze haar erfenis al kon opstrijken. Ze riskeert twaalf jaar cel.

yb

April 2014. Trots poseert Annick V. met haar team voor een foto naar aanleiding van de opening van haar supermarkt. Maar vier maanden later ligt die levensdroom al aan diggelen. De schulden hebben zich razendsnel opgestapeld. “Ongeveer 150.000 euro”, raamt Annick zelf. Het faillissement is onafwendbaar.

De wanhopige vrouw ziet maar één oplossing voor haar rampzalige financiële situatie: haar adoptiemoeder. Denise, op dat moment 87 jaar oud, moet “weg”. De vrouw heeft Annick 200.000 euro geleend om haar winkel te kunnen openen.

© RR

Maar wat bedoelt Annick met “weg”? Daar draait het hele proces tegen haar nu om. “Ik wou haar alleen bang maken, zodat ze bereid zou zijn naar een rusthuis te gaan”, beweert Annick V. “Ik zou dan in haar huis kunnen intrekken, mijn eigen woning verkopen en met dat geld mijn schulden kwijten.”

V. stuurt daarom in het holst van de nacht een zogezegde inbreker naar het huis van haar adoptiemoeder, in werkelijkheid een vriend van haar ex-partner. Annick opent voor hem de deur van de woning en toont waar Denise slaapt. De man dringt de kamer binnen en drukt de bejaarde vrouw een hand op de mond. De alleenwonende vrouw schrikt zich haast dood, maar kan nog de alarmknop indrukken waarmee ze de hulpdiensten verwittigt. Wanneer de centrale terugbelt, vlucht de “inbreker” weg. Denise komt er met de schrik van af, wat volgens Annick V. dus de bedoeling was.

Toch naar rusthuis

Maar het parket heeft een heel andere kijk op de feiten: Denise moet niet “weg uit haar huis”, ze moet definitief “uit de weg geruimd worden”. De ex-partner van Annick ronselt daarvoor een vriend. Hij overtuigt hem om voor 20.000 euro Denise in haar slaap te verstikken. Zo kan Annick haar erfenis opstrijken, waarvan hij een deel krijgt. Maar het plannetje mislukt, omdat de huurmoordenaar zich rot schrikt wanneer hij de stem hoort van de man uit de alarmcentrale.

Denise gelooft de speurders. En ze is niet de enige in de rechtszaal die haar oren niet gelooft. Naast haar zitten Benjamin en Julien, de twee zonen van Annick. Al drie jaar keren ze hun moeder de rug toe. De twee wonen nu in het huis van hun grootmoeder, want Denise verblijft intussen in een rusthuis. Maar wel uit vrije wil.