Politie Kruibeke: "Mensen­smokkelaars baten snelweg­parkings illegaal uit"

De politie van Kruibeke klaagt, een jaar nadat ze aan de alarmbel heeft getrokken door het grote aantal transmigranten, dat er nog altijd georganiseerde bendes mensensmokkelaars actief zijn. Er is weinig beterschap. "Het is een te lucratieve handel, ze gaan gewoon door", benadrukt korpschef Wim Pieteraerens.

Vorige zomer slaakte de politiezone Kruibeke een noodkreet. Het hoge aantal transmigranten aan de snelwegparking zorgde er voor een grote werklast. Agenten moesten mensen controleren, oppakken en allerlei administratieve zaken in orde brengen. Dat was tijdrovend, voor het gewone politiewerk was daardoor niet altijd genoeg tijd. De transmigranten kwamen vaak in groep vanuit Antwerpen om een poging te wagen om op een vrachtwagen te raken richting Verenigd Koninkrijk.

Een jaar later blijkt het aantal transmigranten niet verminderd. "Vroeger zagen we hier grote groepen tegelijk aankomen, soms zelfs van 60 mensen. Dat is veranderd, ze komen nu meer gespreid. Maar het blijft wel zo dat er duidelijk een systeem achter zit. De parkings worden écht illegaal uitgebaat door mensensmokkelaars. Ze hebben een parking in beheer en escorteren mensen naar bepaalde plekken. Het zijn ook zij die bijvoorbeeld de bustickets kopen voor alle transmigranten", vertelt korpschef Wim Pieteraerens van politiezone Kruibeke-Temse. 

Aanpak werkt niet

Er werden afgelopen zomer verschillende grote controleacties opgezet, vaak samen met andere diensten. "Maar onze acties schrikken niet af. De mensen die we oppakken worden ofwel onmiddellijk opnieuw vrijgelaten of naar een opvangcentrum gebracht. Ze verblijven er even en kunnen er eten, drinken, douchen en rusten. Na twee of drie dagen worden ze vrijgelaten. Vaak zien we ze hier opnieuw opduiken", zegt Pieteraerens gelaten.  

Slaagpercentage? 

De snelwegparkings blijven voor veel transmigranten dé toegangspoort naar het Verenigd Koninkrijk. Wie in een vrachtwagen raakt en Calais bereikt, maakt volgens de politie van Kruibeke een goede kans om de oversteek te kunnen maken. Wim Pieteraerens: "Ik ben er 100 procent zeker van dat er heel veel mensen in Engeland raken. Als je weet dat er in Calais maar 20 procent van alle vrachtwagens gecontroleerd wordt... dan vraag ik me af hoe het eiland nog niet gezonken is door de toevloed aan transmigranten." 

Weinig overlast

"De transmigranten zijn altijd opvallend kalm, er zijn amper incidenten. Ze zijn erg duidelijk gebrieft om rustig te zijn en blijven, dat is heel duidelijk. De mensensmokkelaars drukken hen dat op het hart, omdat ze bang zijn dat ze anders bepaalde parkings niet meer kunnen gebruiken", legt de korpschef uit. "Het is een vreselijke en lugubere business, als je ziet in welke kleine ruimtes we mensen soms ontdekken... maar het is blijkbaar té lucratief om ermee te stoppen. Als een bende wordt opgerold, staan er de dag erop al nieuwe mensensmokkelaars klaar."

Meest gelezen