24 mei 2019 om 03:00
Luister naar

Column: Opeens stond Ruurd Ubels in een file voor de grens van Denemarken. Net als vroeger.

Onlangs was ik in Denemarken. Mooi land. Veel ruimte, kleine dorpjes en het landschap lijkt wel wat op dat van Zuid-Limburg (met als extraatje dat je na een bocht zomaar uitzicht op zee kunt hebben). Veel Denen zijn bovendien vriendelijk en spreken goed Engels.

Eveneens fraai: Denemarken is lid van de Europese Unie en van de zogenoemde Schengenzone (net als Nederland en buurland Duitsland). Vrij verkeer van mensen is gegarandeerd. Dus passeer ik via de E30 deze zaterdagmorgen zonder oponthoud bij Oldenzaal de grens met Duitsland. Een paar uur later Denemarken binnenrijden, blijkt echter een ander verhaal. Opeens is alle snelheid uit de reis en mag ik in de file aansluiten.

Bij de grensovergang in de buurt van Flensburg verandert de Autobahn namelijk in een enkelbaans pad, afgezet met zware blokken waar personenauto’s onder het toezicht van douaniers en camera’s stapvoets tussendoor slalommen. Vrachtwagens worden van de snelweg geleid.

Opeens ben ik terug in een Europa waar grenscontroles een gevoel van soevereiniteit gaven, maar waar de deuren nooit echt op slot konden. Zelfs muren of hekwerken met prikkeldraad en 2000 volt wisselspanning hielden niet iedereen tegen.

jihadistische aanslagen

De regering van Denemarken verscherpte eind 2017 de bewaking aan de grens met Duitsland uit angst dat asielzoekers die in Duitsland waren afgewezen, naar het noorden zouden doorreizen. Tevens was de vrees dat jihadisten hun terreur naar Denemarken zouden uitbreiden.

Deze bezorgdheid was na aanslagen in steden als Londen, Barcelona en Parijs begrijpelijk, maar ook wel wat eenzijdig: jihadistische aanslagen maken in Europa een klein deel uit van alle aanslagen. Sterker nog: in Europa en elders op de wereld daalt het aantal doden door terrorisme, meldt de Global Terrorism Index. En waar terreur wel groeit, komt deze vooral uit extreemrechtse hoek.

Maar ja, moslims zitten nu eenmaal in de hoek waar de klappen vallen en politici die extreemrechts zijn of ermee flirten, hebben de wind in de zeilen. Uit de grensafsluitingen door de Deense regering blijkt zelfs dat extreemrechts helemaal niet aan de macht hoeft te komen om toch invloed te kunnen uitoefenen. De minderheidsregering in Kopenhagen, geleid door de conservatief-liberale premier Lars Løkke Rasmussen, is sterk afhankelijk van de gedoogsteun van de groeiende rechts-nationalistische Dansk Folkeparti. Die scharnierfunctie helpt de nationalistische partij om idealen, zoals dichte grenzen, te verwezenlijken.

terug in de tijd

Grenscontroles tussen de lidstaten van de EU vinden steeds vaker plaats. Soms op een slimme manier, zoals de vliegende controles door de Nederlandse marechaussee. Tot groot verdriet van een ondernemersvereniging als Evofenedex (grenscontroles kosten economische groei, aldus het Centraal Planbureau) worden er echter ook blokken beton op de weg gekwakt. In Midden- en Oost-Europa lusten ze er wel pap van, en ook elders is het raak. Zo vertrouwen de Zweden zelfs de Deense controlfreaks niet meer en controleren zij daarom bij de Deens-Zweedse grens.

Op de terugweg uit Denemarken, op een relatief verkeersluwe zaterdag, zie ik aan de Duitse kant van de grens een kilometerslange rij auto’s staan. Dat gebeurt er dus, wanneer we elkaar in Europa niet meer vertrouwen, niet voldoende willen investeren in controles langs de EU-buitengrens en bange politici teruggaan in de tijd.

Met verbazing rij ik langs de file aan de andere kant van de vangrails. Opeens snap ik de woede van de Ieren, die door die vermaledijde brexit hun bewegingsvrijheid ingeperkt zien worden en het ergste vrezen voor hun handel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
.

Ik had nooit eerder een man horen zeggen dat hij feminist is

'Ik was zélf in het stereotype getrapt van de brutale meid die haar neus ophaalt voor alles wat mannen in machtsposities zeggen', schrijft Lysanne van de Kamp. En dat terwijl ze zich altijd zo ergerde aan dat stereotype.

Feniks de la Fosse

'Zijn ex regeert ons huishouden, ik kan er niet meer tegen.' Hoe kan dit worden opgelost?

‘Ik heb het nodig dat je me geruststelt’, zegt een vrouw tegen haar partner in de praktijk van relatiecoach Feniks de la Fosse tegen. ‘Ik ben gewoon onzeker en heb het nodig om te horen dat ik nummer één ben.’

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.

Hans Werkman

Bezwijkt in christelijke gedichten de poëzie 'onder de last van de boodschap'?

Lieddichter Ad de Besten was een meelevend christen, maar christelijke poëzie, moest dat zonodig? Hij las het werk van enkele christelijke dichters en constateerde dat dit wantrouwen geen nieuw voedsel heeft gevonden.