“Just a farmer’s son from Belgium”: CD&V’er ‘pikt’ slogan van renner Yves Lampaert maar die kan er wel om lachen

Bram Van Hecke (links) gebruikt de legendarische woorden van Yves Lampaert voor verkiezingscampagne.© Belga

Oudenburg/Ingelmuster -

Bram Van Hecke, ex-voorzitter van Groene Kring en eerste opvolger op de Europese lijst van CD&V voor de komende verkiezingen, heeft voor een opvallende campagneslogan gekozen: ‘Just a farmer’s son from Belgium’. Laat dat nu net diezelfde legendarische woorden zijn die wielrenner Yves Lampaert in de mond nam na zijn stuntwerk in Kopenhagen in 2022.

Jeffrey Roos

De overeenkomsten tussen Bram Van Hecke en Yves Lampaert zijn er: beiden stammen af uit een landbouwersgezin. Zo bracht Bram Van Hecke zijn jeugdige jaren door op het landbouwbedrijf van zijn ouders, een melkvee- en varkensbedrijf in Oudenburg. In 2019 trad Van Hecke in de voetsporen van Giel Boey als voorzitter van de Groene Kring, een beweging die het opneemt voor jonge land- en tuinbouwers in Vlaanderen.

(Lees verder onder de foto)

Bram Van Hecke haalde inspiratie bij Yves Lampaert, die in sappig Engels geëmotioneerd reageerde na zijn proloogzege in de Tour de France 2022.

Ook Yves Lampaert groeide op als zoon van een landbouwersgezin, tussen de melkkoeien in Ingelmunster. In 2006 besloten de ouders van Lampaert het echter over een andere boeg te gooien. De melkveehouderij werd afgestoten en er werd overgeschakeld naar akkerbouw. Broer Jens nam in 2016 uiteindelijk het bedrijf van hun ouders over. Yves sloeg een andere weg in… met de fiets. Maar dat verhaal is dus al bekend.

Sappig Engels

Dat zijn tot dusver ook de enige overeenkomsten die het duo heeft, los van het feit dat ze beiden West-Vlamingen zijn. Bram legde begin januari zijn mandaat als voorzitter van Groene Kring naast zich neer om bij de verkiezingen van 9 juni eerste opvolger te worden op de Europese lijst van CD&V. Een nieuwe wending dus voor Van Hecke. Hij doet dat echter met een opmerkelijke slogan: ‘Just a farmer’s son from Belgium’. Het zijn dezelfde woorden die Yves Lampaert in de mond nam toen hij de gele trui pakte in 2022 bij de Tourstart in Kopenhagen, weliswaar in het sappige Engels.

Bewondering

Bram Van Hecke liet de slogan al op verschillende zaken drukken. “Yves heeft inderdaad die woorden gebruikt en ik denk dat veel mensen dat mooi vonden”, reageert Van Hecke. “Ik kom op voor het Europees parlement en de boodschap die ik wil meegeven is dat we meer boerenverstand nodig hebben in Europa. Yves gebruikte die woorden vanuit een andere optiek, maar Europa heeft iemand nodig met simpel boerenverstand en aangezien ik van boeren toch wel wat afweet… De boodschap in de zin is bij Yves en ikzelf verschillend. Of we elkaar persoonlijk kennen? Eigenlijk niet, maar de broer van Yves heeft ooit in de klas, de school of een studentenclub gezeten met mijn broer. Dat is dan ook de enige link die wij hebben. (lacht) Maar ik heb uiteraard wel heel veel bewondering voor Yves, want hij is toch echt wel gewoon een simpele boerenzoon, niet?” (Lees verder onder het kader)

En Yves Lampaert zelf, die ziet het grappige er wel van in. “Ik heb er geen problemen mee dat Bram die woorden gebruikt”, zegt Yves. “Het waren ook maar woorden bij een interview. Een beetje een emotie van het moment. Die woorden hebben mij echter nog wel even achtervolgd, tot op vandaag nog zelfs. Goed dat die andere boerenzoon de woorden nieuw leven inblaast, maar dan met een andere betekenis.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen