© RR

Onderzoek rond ‘Den Boemerang’ en co zo goed als rond: speurders vinden geld wapendeal terug

Het gerecht heeft het geld gerecupeerd van de wapendeal die Paul W. (56) uit Poederlee (Lille) sloot met een Brit uit het criminele milieu. De speurders vonden het geld in de woonplaats van W., op de Zittaartse Heide.

Marc Helsen, Ivo Meulemans

Het onderzoek naar de wapendeal schiet goed op. “Mijn cliënt werkt goed mee, net als de mede-verdachten in dit dossier”, zegt de advocaat van Paul W., meester Bram Elyn.

Paul W., alias ‘Den Boemerang’, zit sinds 20 juli opgesloten in de gevangenis van Ieper en raadkamer besliste zopas dat hij aangehouden blijft.

Geld thuis verstopt

Het gerecht verdenkt ‘De Boemerang’ ervan tien pistolen, geluidsdempers en munitie te hebben verkocht aan de Brit Patrick R. (32). Aanvankelijk liet Paul W. het achterste van zijn tong niet zien, maar ondertussen legde hij bij de federale gerechtelijke politie in Brugge een nieuwe verklaring af.

“Hij onthulde de ware toedracht. Ja, hij heeft de wapens in zijn chalet in Poederlee verkocht aan de Brit”, zegt zijn advocaat Bram Elyn. “Later heeft hij ook de plaats aangeduid waar hij het geld van die deal had verborgen. Dat was hij hem thuis.” Thuis is voor ‘Den Boemerang’ de wirwar van een woning, stallen, auto’s en koterijen op een afgelegen plek in Poederlee, tussen de bossen en de maïs van de Zittaartse Heide.

Daarmee is het onderzoek zo goed als rond. De verdachten kibbelen wel nog over hun aandeel in de zaak en hun deel van de buit.

“Mijn cliënt heeft zijn reputatie tegen”, legt meester Elyn het lastige parket uit waarin Paul W. is verzeild geraakt. “Hij had een obsessie voor wapens. De handvuurwapens lagen opgeslagen op zijn domein. Om schoon schip te maken met zijn verleden, wilde hij de resterende wapens in één keer van de hand doen.”

Britse gangster

Het waren de broers S.V.D.R. en T.V.D.R. die de Brit in contact brachten met Den Boemerang. Het drietal zakte eerst naar Poederlee af om de wapens te komen bekijken. Er werd toen cash betaald. Later, op 18 juli, kwam de Brit – die een criminele reputatie heeft in het VK – terug om de wapens op te halen. Om zijn schuldenberg af te betalen, liet hij zich verleiden om klusjes op te knappen voor het criminele milieu.

De Brit verbleef in de B&B van Klaas M. in Ramskapelle, bij Nieuwpoort. Achter de valse wand van een bestelwagen vond de politie de wapens. Klaas M. is ondertussen vrijgelaten door de KI in Gent. Meester Elyn benadrukt dat zijn cliënt niks met een internationale criminele organisatie heeft: “Hij heeft die B&B-uitbater nooit gezien. Ook met de Brit en de broers had hij voor de wapendeal geen contact.”