Muggen

Ze is klein maar gevaarlijk: “Jaag mee op de tijgermug”

Zie je een kleine, zwart-witte tijgermug? Maak een foto en bezorg die aan MuggenSurveillance.be.© rr

Het muggenseizoen is begonnen en ook de Aziatische tijgermug is weer van de partij. Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde sporen iedereen aan om mee op zoek te gaan naar het agressieve insect.

Geike Put

Het muggenseizoen is officieel begonnen, zo kondigen Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) aan. Maar helaas betekent dit ook de terugkeer van de problematische Aziatische tijgermug. “Tijgermuggen kunnen niet alleen economische schade veroorzaken voor horecazaken met terrassen, maar ook ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, waarschuwt Marie Hermy van Sciensano.

“Deze steekmug zorgt voor heel veel overlast omdat ze overdag steekt en heel agressief is. Ze kan je besmetten met ziektedragers zoals het dengue-, chikungunya- en zikavirus.” Sciensano en het ITG willen dit koste wat het kost voorkomen en roepen de bevolking op om mee te helpen speuren naar het insect.

“Als je overdag buiten wordt lastiggevallen door een kleine zwarte mug, is de kans groot dat het een tijgermug is”, legt Hermy uit. “Ze is zwart met witte strepen, en kleiner dan de gewone huismug. De achterpoten hebben vier witte strepen en de uiteinden zijn wit. Daarnaast heeft ze een witte lijn op het achterhoofd en op de rug.”

Foto om te melden

“Zie je zo’n zwart-witte tijgermug? Maak een foto en stuur hem naar MuggenSurveillance.be of de gelijknamige app. Zonder foto kunnen we niet zeker zijn of het een tijgermug is.” Vorig jaar werden op 25 locaties tijgermuggen gespot. De meeste waarnemingen waren in privétuinen, wat niet mogelijk was geweest zonder de hulp van burgers, aldus het ITG.

Naast het melden van de muggen zijn ook preventieve maatregelen aan te raden. “De tijgermug legt haar eitjes op de binnenrand van objecten waar water instaat. Doe in de tuin of op het terras al het stilstaand water weg dat daar niet nodig is”, adviseert de onderzoeker. “Water dat wel nodig is, zou minstens elke week ververst moeten worden. Zorg ervoor dat regentonnen en dergelijke goed zijn afgedekt. Vijvers of andere grotere wateroppervlakten met planten en ander leven vormen geen probleem. De tijgermug kiest normaal gesproken broedplaatsen waar weinig ander leven inzit.”