Winterse buien kunnen gevaarlijk gladde wegen veroorzaken

Archiefbeeld © Belga

Het KMI waarschuwt vanavond en -nacht voor een code geel voor gladheid. Door winterse buien en bevriezing kunnen de wegen er plaatselijk gevaarlijk glad bij liggen. .

Vanavond en vannacht blijft het wisselvallig met enkele winterse buien. In de Ardennen zijn dat sneeuwbuien. De minima liggen tussen -4 graden op de Hoge Venen en +2 graden aan de kust.

Gladheid

In grote delen van het land geldt een code geel voor gladheid. 'Er is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten of door winterse buien. Ten zuiden van Samber en Maas kan het ook glad worden door plaatselijke sneeuwbuien', zegt het KMI.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) meldt dat de strooidiensten de toestand op de weg nauwgezet zullen opvolgen en zullen uitrijden om zowel preventief zou te strooien als lokale gladheid te bestrijden. 'Maar wanneer een lokale bui valt nadat er gestrooid is, kan het gestrooide zout worden weggespoeld en kunnen de wegen er tijdelijk glad bij liggen', aldus het AWV.

Aan weggebruikers wordt het advies gegeven om hun rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden van het wegdek. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker nodig.

Het gevaar voor gladheid geldt overal in Vlaanderen, behalve aan de kust, tussen 20 uur vanavond en zes uur morgenvroeg.