Direct naar artikelinhoud

Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Cyril Ramaphosa is verkozen tot nieuwe leider van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC. Hij volgt Jacob Zuma op en maakt zo grote kans om zelf president te worden bij de verkiezingen in 2019. Verder in de Volkskrant Avond: in de #MeToo-discussie staan twee generaties vrouwen tegenover elkaar. De jonge garde wil verandering, oudere zusters gruwen van de 'slachtofferrol'. En heeft u uw kerstpakket al binnen? Een Rotterdams softwarebedrijf geeft dit jaar geen fles wijn, maar een stukje cryptomunt.

De nieuwe ANC-leider Cyril RamaphosaBeeld ap

Vandaag belangrijk

Ramaphosa is nieuwe leider van ANC en daarmee vrijwel zeker de opvolger van Zuma als president van Zuid-Afrika
De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft maandagavond Cyril Ramaphosa als haar nieuwe leider aangewezen. Dit na een verkiezingsstrijd die de oude anti-apartheidsbeweging diep verdeelde. De 65-jarige Ramaphosa volgt Jacob Zuma op als partijleider en beschikt zo over goede kaarten om zelf president te worden bij de verkiezingen in 2019.

Opiniepanel EenVandaag roept Thierry Baudet uit tot 'Politicus van het Jaar'
Thierry Baudet, leider van het Forum voor Democratie, is door het Opiniepanel van het tv-programma EenVandaag uitgeroepen tot politicus van het jaar. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff werd tweede, GroenLinks-leider Klaver derde.

Wijk bij Duurstede beloont brave jeugd bij jaarwisseling
Jongeren in Wijk bij Duurstede kunnen tijdens de jaarwisseling kiezen: richten ze voor duizenden euro's aan vuurwerkschade aan of gebruiken ze dit geld in het nieuwe jaar voor het opknappen van de skatebaan?

D66 en ChristenUnie botsen over 'voltooid leven': Pia Dijkstra wil tempo, Segers waarschuwt juist voor haast
De oproep van D66-Kamerlid Pia Dijkstra om haast te maken met onderzoek naar 'voltooid leven' stuit op verzet van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. 'Haast is het laatste wat we hier moeten betrachten', stelt Segers.

Pia DijkstraBeeld anp

Video van de dag

Scheren, waxen, of trimmen: vrouwen laten steeds vaker hun lichaamshaar staan. In deze video leggen we uit waarom de comeback van het vrouwelijke lichaamshaar bijzonder is.

Vandaag op televisie

Vanavond ziet u het tweede en laatste deel van de reportage In het spoor van IS (NPO 2, 21.10 uur). Programmamaker Sinan Can spreekt een commandant van IS. Of kijk de documentaire George Best: All By Himself (Canvas, 21.15 uur), over de charismatische Noord-Ierse voetballer uit Belfast. En later vanavond vertelt minister Kasja Ollongren bij Jinek (NPO 1, 23.00 uur) over haar plan om nepnieuws te bestrijden. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Jongeren omarmen lachgas als partydrug, maar: 'Wat een veilige dosis is, weten we simpelweg nog niet'
Ze liggen te glanzen in struiken en speeltuinen, op hangplekken en rondom scholen, soms met tientallen tegelijk: kleine zilverkleurige capsules. Het zijn de slagroompatronen waar lachgas in zit, een goedkope en populaire partydrug onder jongeren. Maar hoe schadelijk is het gebruik nu echt? Die vraag staat centraal in een nieuw rapport van het Bonger Instituut en het Trimbos-instituut dat vandaag is verschenen.

Onderzoekers tonen aan: mens is altijd even gewelddadig gebleven. Maar niet iedereen is overtuigd
Volgens recent Amerikaans onderzoek raken oorlogen tegenwoordig net zoveel mensen als vroeger. Maar er is veel kritiek op de studie. Zo zou het rekenmodel niet deugen en is er geen verklaring voor waarom mensen vechten. (+)

Rotterdams softwarebedrijf vervangt in zijn kerstpakket de jaarlijkse fles wijn voor een stukje cryptomunt

Het is weer eens wat anders dan het jaarlijkse flesje wijn, de kalender, het zakje gezouten cashewnoten of cranberry-paté in feestelijke verpakking: het Rotterdamse softwarebedrijf VI Company trakteert zijn relaties en werknemers in de aanloop naar de feestdagen op de cryptomunt ether. Of beter gezegd: een klein stukje van een ether. Omgerekend krijgt iedereen voor 35 euro aan ethers. De koers van de cryptomunt schommelt momenteel rond de 750 dollar (635 euro).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier vindt u al een Volkskrant-abonnement vanaf €3,50 per week.

Jonge en oude vrouwen in de strijd om #metoo
In de #MeToo-discussie staan twee generaties vrouwen tegenover elkaar. De jonge garde feministen wil verandering, terwijl hun oudere zusters gruwen van de 'slachtofferrol'. Wie heeft gelijk? (+)

'Ik kies ervoor om mijn energie niet te stoppen in frustratie of afhankelijkheid'
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Actrice en zangeres Meral Polat (35) werd elke dag op weg naar school uitgescholden. Tot ze het niet meer pikte. (+)

'Fucking pavlova! Dat gelóóf je toch niet?'
Sylvia Witteman belandde in de tram naast een vrouw die hardop aan het telefoneren was over welk toetje te bereiden tijdens de Kerst. 'Pavlova. Dat maken mensen die in-gesneeuwd zitten in... Klazienaveen of zo. Met een Kerst-Allerhande uit 2012. Pavlova! Hou op met me, hoor!' 'Nou ja, ík weet nu in elk geval wat ik voor toetje maak', schrijft Sylvia in haar column. (+)

Meral PolatBeeld Frank Ruiter