NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS
NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS

Marshelikopter Ingenuity van NASA stuurt allerlaatste bericht naar aarde

Het Mars-helikoptertje Ingenuity heeft zijn laatste bericht naar de aarde gestuurd. Vanaf nu dient het toestel als een vaste eenheid voor het verzamelen van gegevens op het oppervlak van Mars, dat maakt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend.

Na een reis van 29 weken in de buik van de robotjeep Perseverance, zette het Mars-helikoptertje Ingenuity op 3 april 2021 voet op Mars. Het helikoptertje, dat ongeveer 1,8 kilogram weegt, voerde op 23 april zijn eerste vlucht uit en werd zo het eerste toestel dat een vlucht boven het oppervlak van een andere planeet voltooide.

Ingenuity heeft de verwachtingen tijdens zijn missie ruimschoots overtroffen. Oorspronkelijk zou het toestel dertig dagen meegaan en slechts vijf testvluchten uitvoeren. Uiteindelijk voerde Ingenuity 72 vluchten uit, een totale vliegtijd van 2 uur en legde het helikoptertje in totaal zo’n 17 kilometer af op Mars. Daarmee vloog Ingenuity 14 keer verder dan oorspronkelijk gepland. 

NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS
NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS

Maar bij de laatste vlucht liep het mis: bij de landing, na een korte verticale testvlucht, liep het helikoptertje schade op aan een of meer rotorbladen, waardoor het niet meer verder kon vliegen. Daarbij verloor NASA de communicatie met het helikoptertje. Enkele dagen later kon NASA het contact wel herstellen, maar door de schade kan het dus niet meer verder.

Foto: Belga
AFP or licensors

Het duo Ingenuity-Perseverance verkende samen een gebied dat bekend staat als de Jezero-krater op Mars en focuste zich op oude watermassa's die mogelijk miljarden jaren geleden ooit leven hebben geherbergd. Ingenuity diende als verkenner voor Perseverance en identificeerde interessegebieden voor de robotjeep om te verkennen.

Meest gelezen