Nieuwe mogelijkheden voor lokale skaters.© koen fasseur

Vernieuwd skatepark aan de JOS opent de deuren: “Vraag naar urban sports terreinen is vandaag enorm groot”

Stabroek/Hoevenen -

Het nieuwe skateterrein achter jeugdhuis JOS is woensdag officieel in gebruik genomen. In aanwezigheid van wintersport-community XBrigade werden de toestellen al een eerste keer uitgetest. Bedoeling is om er op termijn een heuse ‘urban zone’ te creëren.

Erik Vandewalle - Robbe Heymans

Liefhebbers van skaten kunnen voortaan opnieuw in Stabroek terecht. Achter ontmoetingscentrum JOS in Hoevenen opende woensdagmiddag het vernieuwde skatepark. Volgens jeugdschepen Liesbeth Bardyn (CD&V) kwam de opening geen moment te vroeg. “Drie jaar geleden al besloten we om de grote half pipe definitief te sluiten. Die was verouderd en voldeed niet langer aan de veiligheidsnormen. Het was onverantwoord om hier nog skaters te ontvangen.”

Iedereen kan leren skaten.© koen fasseur

 

De gemeente bleef niet bij de pakken zitten en tekende plannen uit voor een heuse urban sports zone. “Om de kwestie te onderzoeken, schakelden we hulp in van enkele stagiairs. Zij gingen praten met leden van skate- en urban sports communities en bezochten andere urban zones om inspiratie op te doen. Met hun waardevolle input proberen we een skatepark op maat van onze jeugd te creëren. Het is belangrijk dat zij dichtbij huis een plek hebben waar ze zorgeloos kunnen skaten en bewegen.”

Wanneer de grotere urban sports zone er precies komt, is nog niet duidelijk. “We zijn nog altijd zoekende”, aldus de Stabroekse jeugdschepen. “De ruimte hier is beperkt. We zitten middenin de oefenterreinen van voetbalclub Patro Hoevenen, het jeugdcentrum JOS en de speeltuin. Het zou kunnen dat we op termijn moeten uitwijken naar een ruimere locatie.”

Skate-initiatie door community XBrigade

Ook aanwezig op de opening van het vernieuwde skateterrein was XBrigade, een freestyle ski- en snowboard-community uit Antwerpen. Ze begeleiden mensen die zich willen bekwamen in deze disciplines en breiden hun activiteiten nu ook uit naar de urban sports. Ook XBrigade-coördinator Bart Geerts voelt de nood aan een groter skatepark. “Zoals het er nu bijligt, is het eigenlijk niet voldoende”, zegt hij. “Wie deftig wil skaten, moet al afzakken naar Park Spoor Noord. Dat is uiteraard veel te ver.”

Ook burgmeester Frans kreeg les.© koen fasseur

 

Lokale skater Viktor Uyttersport beaamt dit. “De vraag naar ruimtes voor urban sports is dezer dagen gewoon enorm groot. “Pumptracks, fullpipes, halfpipes, rails, stairs… Als je skaters naar hier wil trekken, heb je al deze toestellen echt wel nodig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners